Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ryba a hranolčeky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kto by túto kombináciu nepoznal? Už sa nevyskytuje len na britských ostrovoch v malých stánkoch na rohoch ulíc. Pokojne ju nájdeme aj u nás ako súčasť festivalovej ponuky či dokonca na jedálnom lístku módnych bistier. Fish and chips.

Ryba a hranolčeky GettyImages

ryba a hranolčeky. Dve súčasti jedného jedla, ktoré Briti považujú za svoje národné. Lenže ako to už s národnými jedlami býva, a neustále na to v tejto rubrike narážame, je to komplikované. Pretože ak by sme sa po britských ostrovoch poprechádzali hoci pred takými dvesto rokmi, nenarazili by sme na žiaden stánok s vyprážanou treskou v pivnom cestíčku a tobôž nie na nejaké hranolky či zemiakové kliny. 

Vyprážaná treska alebo biela ryba do Anglicka totiž prišla až s imigrantmi, konkrétne so židovskými utečencami, ktorí húfne opúšťali Portugalsko a po ceste sa zastavili v Belgicku a Holandsku. Ale všetko poporiadku. Vyprážaná ryba s bielym chudým mäsom bola vraj odvekou súčasťou jedálnička židovskej populácie v Andalúzii. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite