ryba a hranolčeky. Dve súčasti jedného jedla, ktoré Briti považujú za svoje národné. Lenže ako to už s národnými jedlami býva, a neustále na to v tejto rubrike narážame, je to komplikované. Pretože ak by sme sa po britských ostrovoch poprechádzali hoci pred takými dvesto rokmi, nenarazili by sme na žiaden stánok s vyprážanou treskou v pivnom cestíčku a tobôž nie na nejaké hranolky či zemiakové kliny.
Vyprážaná treska alebo biela ryba do Anglicka totiž prišla až s imigrantmi, konkrétne so židovskými utečencami, ktorí húfne opúšťali Portugalsko a po ceste sa zastavili v Belgicku a Holandsku. Ale všetko poporiadku. Vyprážaná ryba s bielym chudým mäsom bola vraj odvekou súčasťou jedálnička židovskej populácie v Andalúzii.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.