Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Morský papier – riasa nori

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dnes je už bežnou súčasťou našich životov. Určite pre tých, ktorí nepohrdnú ramenom alebo návštevou v blízkej sušiarni, kde si objednajú maki či onigiri. Dostať ju už nielen v obchodíkoch s ázijskými potravinami, ale aj v bežných supermarketoch. Riasa nori.

Morský papier – riasa nori GETTY IMAGES Nori je zdrojom vi ta mínov a stopových prvkov, ktorým si môžete spestriť jedálniček.

slovíčko nori v Japonsku kedysi označovalo všetky riasy, nielen tento jediný druh, ktorý dnes používame pri balení suši či ako ozdobu do polievok a na ryžu. Po čase si však Japonci uvedomili, že už tých rias majú v jedálničku toľko, že by bolo dobré ich začať odlišovať. No a staré slovíčko nori napokon prischlo tej, ktorú obyvatelia zeme vychádzajúceho slnka  jedia najdlhšie. Ide o druh červenej riasy, ktorá po vysušení zmení svoju farbu na temne zelenú a ligoce sa na tanieri. Práve tá sa vraj na jedálničku ostrovanov vyskytovala už pred dvomi tisícročiami. Samozrejme, nie v podobe, ako ju poznáme dnes. Červená riasa bola považovaná dlhé stáročia za delikatesu, no zbierala sa veľmi komplikovane a bolo jej vždy málo. Človek si musel počkať na výraznejší odliv pri členitom skalnatom pobreží, a potom rýchlo nabehnúť ku skalám posiatym červenými riasami, ktoré pripomínali vypĺznutú bradu šogúna. Riasy holými rukami vytiahnuť zo skalnatých ostrých škár a zber ukončiť rýchlo, aby sa človek stihol bezpečne vrátiť späť, kým ho od brehu neodrezala voda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite