Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pulled pork – trhané bravčové

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Odvšadiaľ na nás vyskakuje. Niekde zo žemle, inde z taniera, svoje vlákna vytŕča aj z rôznych pirohov či z tacos. V poslednom čase sa nedá ignorovať a dokonca ho do svojej ponuky zakomponovali aj veľké reťazce s rýchlym občerstvením. Pulled pork.

Pulled pork – trhané bravčové GETTY IMAGES Bravčové plece sa pripravuje zásadne pri nízkej teplote a veľmi pomaly.

trhané bravčové, tak by sme ho mali správne preložiť. No aj kalkový preklad „ťahaná bravčovina“ by nebol ďaleko od pravdy, pretože ak ju chceme pripraviť naozaj delikátne, musíme ju takzvane ťahať hodiny a hodiny pri nízkych teplotách. No jej názov nevznikol od dlhého ťahania, je odvodený od záverečnej prípravy, keď sa jemné a takmer rozpadávajúce sa bravčové pliecko natrhá na vlákna, ktoré sa „vyťahujú“ vidličkou alebo holými rukami. 

Ako tento delikátny zázrak vznikol? Nuž, opäť má v tom prsty nečakaný stret civilizácií. Konkrétne sa na jednom mieste musel stretnúť vynález indiánskeho kmeňa Tainov – gril – a naša európska sviňa. Najprv sa pri jednej z mnohých dobrodružných výprav v pätnástom storočí naši španielski bratia zoznámili s čudnou prípravou mäsa a rýb: Tainovia si totiž z mladých ohybných prútov plietli akúsi mriežku, potom vykopali do zeme jamu, kde nechali zhorieť drevo až na uhlíky, aby potom tou mriežkou dieru zakryli a na nej potom poobracali mäso. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite