Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kajenské korenie – štipľavý indiánsky prach

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niektorí ho máme doma, iní ho stretávajú len ako pikantné dochucovadlo, ktoré nájdu na reštauračných stoloch pri klasickom korení, soli, olivovom oleji a vínnom octe. Podobá sa na našu štipľavú papriku, no nie je to ona. Kajenské korenie.

Kajenské korenie – štipľavý indiánsky prach GETTY IMAGES Kajenské korenie bolo jedno z prvých čili, ktoré sa dostali na náš kontinent. Priviezol ho Krištof Kolumbus.

v prvom rade treba spomenúť, že je omnoho pikantnejšie ako akákoľvek naša štipľavá paprika mletá len tu neďaleko v Békešskej Čabe či Slovenskom Komlóši. Kajenské papričky sú totiž až desaťkrát štipľavejšie ako ich temperamentný brazílsky bratranec jalapeño a to je už čo povedať. Práve preto sa odporúčajú používať veľmi striedmo, len ako milý, temer rozprávkový červený poprašok. Málokedy však nájdeme v kajenskom korení výhradne čili papričku, ktorá sa tak aj nazýva. Väčšinou je to sušená a namletá zmes viacerých jej kamarátok s rôznymi menami. No vždy ide  výhradne o malé červené podlhovasté a diabolsky pikantné kamarátky. Mnohí si teraz povedia – no dobre, ale aký je potom rozdiel medzi bežným mletým čili a kajenským korením? 

Nuž, v takzvanom sušenom a mletom čili je tých papričiek naozaj veľmi veľa rôznych druhov – zelené, bordové aj červené, ale nielen to, často sa k nim pridá aj sušený cesnak či horčičné semeno. Chuť klasického mletého čili korenia je teda omnoho drsnejšia, rovnako ako jeho textúra: čili je v ňom namleté nahrubo a nezriedka v ňom vidíme voľným okom biele paprikové semienka. Pri kajenskom korení je to presne naopak, čím je drahšie, tým viac ide o jednodruhové korenie, pripravené výhradne z ročných čili papričiek typu cayenne. Navyše je vždy pomleté veľmi najemno, takže niekedy pri dochucovaní konzument prach ani nevidí a potom sa veľmi čuduje, ako jeho jedlo radikálne spikantnelo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite