Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Saturejka: Nemravná bylinka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niečo medzi tymiánom a rozmarínom. Je súčasťou viacerých dôležitých koreniacich zmesí, no samostatne sa o nej hovorí primálo, niektorí ju dokonca ani nepoznajú. A pritom ide o jednu z najdôležitejších byliniek európskej kuchyne. Krásna, vznešená, za každých okolností elegantná saturejka.

Saturejka: Nemravná bylinka Getty Images V Európe sa saturejka používa v omáčkach, dusených zeleninových jedlách alebo grilovaných rybách.

podobne ako tymián, rozmarín, majoránka či oregano patrí medzi bylinky, ktoré sa najlepšie cítia na juhu Európy, predovšetkým okolo Stredozemného mora. Rastie na úbočiach, nikým a ničím nerušená, takto dokáže prežiť aj zimy. U nás sa musí vysádzať každoročne, ak nesiahneme po jej odolnejšej verzii, ktorá však má diametrálne odlišnú chuť a vôňu. Jednoročná saturejka záhradná je omnoho jemnejšia a delikátnejšia, zatiaľ čo jej horská verzia, ktorá u nás vie prečkať aj zimy, je štipľavejšia a horkejšia. 

Aj preto sa tá druhá spomenutá vysádza skôr ako okrasná záležitosť. Saturejka je v ideálnych podmienkach pomerne vznešený, pol metra vysoký trs s drevnatejúcimi stonkami, na ktorých vyrastajú dlhé štíhle lístky. Stonky sa končia bielym až jemne ružovým súkvetím. Poznali ju už starovekí Gréci, no ako prvý ju spomína až Riman Plínius Starší vo svojej Historii Naturalis. Píše, že jej latinské meno – satureia je odvodené priamo od gréckeho satyra, polobôžika, či skôr lesného démona – napol chlapa, napol capa – s veľmi, ale naozaj veľmi veľkým sexuálnym apetítom. Satyrovia, verní kamaráti a spoločníci bujarého boha Dionýza, boli hýrivé plemeno: milovali spev a víno, no predovšetkým sa radi pelešili s rovnako naladenými nymfami. 

Samozrejme, iba pri lesných a vodných vílach neostalo a sem-tam sa pozornosti nenásytných satyrov dostalo aj úbohým poctivým gréckym devám, ktoré sa z lesa potom vracali celé vnútorne rozorvané a  dlhé noci sa súžili v horúčkovitých snoch. Satyrovia milovali hudbu a všade chodili so svojimi píšťalami, flautami a gajdami. Boli stelesnením mužskej sexuálnej túžby, takže väčšinou ich na vázach či sochách nájdeme zobrazených s neprehliadnuteľnou erekciou. Neskôr v stredoveku sa z polobohov prepracovali na regulárnych démonov, ktorých ľud už nenazval inak ako čertami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite