Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Som tam, šalát z raja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V miske či na tanieri ležia lesklé, podozrivo zdravo vyzerajúce bielo-zelené rezance. Našinec tuší, že je to asi nejaká nastrúhaná zelenina, jednoduchá príloha k mäsu, a preto veľa od toho nečaká. Chyba. Láska na celý život: som tam.

Som tam, šalát z raja GETTY IMAGES Či už je to som tam alebo tam som, znamená to vždy to isté – a síce „rozdrvené kyslé“.

áno, dobre čítate, nie je to chyba, naozaj sa tak tento najznámejší šalát juhovýchodnej Ázie volá. A chutí rovnako hravo. Ak ho ochutná Slováčisko, uveličený z toho, že niečo môže mať taký rýdzi slovenský názov a pri tom kochaní sa  aj trochu pozabudne, môže ho ten šalát pekne preplieskať. On sa totiž naozaj s vami hrá: najprv vás naláka na jemne kyselkavé tóny nezrelej papáje, potom vás objíme rafinovanou chuťou limetky a palmového cukru, neskôr poriadne zarosí ústnu dutinu hutnou umami – za čo môže rybia omáčka, aby vás nakoniec preplieskal ako malého chlapca šialeným ohňom šľahajúcim od koreňa jazyka po podnebí až k perám. Cítite, ako vám pomaly a nezadržateľne oči vybiehajú z jamôk, líca sa zafarbujú do karmínova, na sluchách pulzuje žila a pokožka chytá vlhký film. S vyľakaným výrazom pozeráte okolo seba, zachytávate pobavené pohľady okoloidúcich a okolo sediacich domorodcov. Prežúvate, jemne kvílite, no nie je to bolesť. Je to rozkoš. Pretože hneď ako prehltnete, pozorujete vlastnú ruku, ako napriek protestom všetkých vašich buniek, načiera z misky ďalšie sústo a nesie ho k vašim ústam. Vy nechcete, no on vám aj tak s hukotom o chvíľu radostne z úst dá jasný signál: som tam!

Poznajú ho v Thajsku, Kambodži, Vietname, skrátka, v celej juhovýchodnej Ázii, no svoj domov má v jedinej krajine bez prístupu k moru, no o to krajšej a exotickejšej: v Laose. Tam, kde sa ohromujúce kopce a divá džungľa striedajú s veľkolepým Mekongom a gýčovými tyrkysovými vodopádmi, niekomu z miestnych domorodcov napadla myšlienka nečakať na to, kým papája dozreje, ale ju jednoducho ochutnať takú zelenú. Nakrájal ju on teda na  tenké pásiky, pridal ďalšie miestne ingrediencie a začal do tej nešťastnice mlátiť. Tenké prúžky kyselkavej papáje uvoľnili šťavu a skrehli. Vynálezca svoje dielo ochutnal a hneď vedel, koľká bije. A keďže žil v trópoch a tam sa veci vedia veľmi, ale veľmi rýchlo pokaziť, šupol ešte do zmesi peknú hrsť tých najštipľavejších papričiek. Svoj šalátik potom nechal ochutnať svojim blízkym aj vzdialeným a bol to úspech. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite