Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oregano, jasavá hora

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nájdeme ho skoro na povrchu každej pizze ako zvláštny sivozelený dekoračný bylinkový poprašok. Pozornejším neujde, že ho takmer všade sypú aj v Portugalsku a svojou korenistou vôňou spája spolu s citrónom čerstvé zeleninovo-syrové vône v gréckom šaláte. Oregano.

Oregano, jasavá hora GETTY IMAGES Oregano sa trošku podobá na majorán. Dodnes je pre niektorých veľkou záhadou, prečo sa v našej kuchyni viac presadil práve majorán.

pôvod má v Stredomorí, veď ako inak, pomyslí si našinec, ktorý ho najčastejšie pozná ako to pizzové korenie: určite ho odjakživa pestovali Taliani. Sušili, drvili a potom frivolne hádzali na ten svoj preslávený posúch a do všetkých tých paradajkových omáčok. No našinec sa mýli. Oregano má svoj pôvod o polostrov vedľa, konkrétne vraj pochádza z Grécka. Svedčí o tom v prvom rade jeho názov. Je zložený z dvoch slov: oros a ganos. To prvé znamená horu a to druhé jas či radosť. 

Oregano teda znamená jasavú, či žiarivú horu. Kto niekedy videl, ako sa vysoké trsy drevnatých stoniek tejto bylinky zaliali jasnými ružovkastými kvetmi a prefarbili celé prímorské úbočia na vetrom sa trepotajúcu farebnú a ligotavú plachtu, dá tomuto názvu za pravdu. Z Grécka sa, samozrejme, životaschopná a aromatická bylinka veľmi rýchlo rozšírila do sveta. Nielen na západ, aby civilizovala nové svety vrátane Ríma či Galície, kde sa stala pevnou, ba až kľúčovou zložkou miestnej gastronomickej kultúry, ale aj k nám, na sever a predovšetkým na východ. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite