Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kristova koruna

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na torte či v pohári s ľadovou triešťou sa nám prevaľujú malé lesklé slzičky v žiarivo oranžovej či žltozelenej šťave. Vyzerajú ako zrniečka z vytlačených egrešov či hrozna, no omnoho väčšie. Slzičky nechutia, dôležitá je šťava. Podmanivá a chuťovo ohromujúca. Marakuja.

Kristova koruna GETTY IMAGES Podmanivá chuť marakuje je ohromujúca. U nás ju voláme mučenka, podľa legendy, keď ju španielski jezuiti nazvali kvetom umučenia.

na Slovensku ju voláme mučenka. Mnohí sa možno chytajú za hlavu, čo je to za nezmysel dávať novému exotickému ovociu čudné staromilské názvy. Asi budú sklamaní, keď sa dozvedia, že mučenka nie je v týchto krajoch žiadna novinka. Exotické ovocie chodilo do obchodov s koloniálnym tovarom v Masarykovom Československu pomerne pravidelne. Mali v ňom tovar od nezvyčajných citrusov cez delikatesy z Francúzska či Talianska až po korenie všetkého druhu. Naše staré mamy teda bežne používali do nedeľnej polievky šafran a do cestovín a rizota parmezán. V skleníkoch, oranžériách a zimných záhradách sa v mestách a popri kaštieľoch pestovali zvláštne subtropické rastliny, medzi ktorými akiste kraľovala práve mučenka. No ale čo je to za zvláštnu úchylku, nazývať rastlinku tak príšerne, keď jej pôvodný názov je taký nádherný  – povzdychne si nejeden neúnavný hundroš, ktorých je v tejto zemi na rozdávanie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite