Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mäta - lístky chladnej nymfy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jej chuť a vôňa nás sprevádzajú všade. Vyvoláva v nás pocity sviežosti a čistoty, v hlave sa nám spúšťajú príjemné predstavy spojené s oddychom a relaxom, zrazu sa nám kráča ľahko a podvedome sa usmievame. Vie byť ostrá, ale aj sladká. Mäta.

Mäta - lístky chladnej nymfy GETTY IMAGES Mäta nesmie chýbať ani v kuchyni, kam sa prepracovala cez svoje upokojujúce účinky na tráviaci trakt.

zachytávajú ju už tie najstaršie texty, počnúc indickými védami a bibliou končiac. Tam ju poznajú ako skvelú bylinku do šalátov a využívajú ju nielen pri liečbe rôznych neduhov, ale aj ako skvelú pomocníčku v domácnosti a pri neutíchajúcej túžbe človeka byť navždy mladý a krásny. Nie je to, samozrejme, len tak. Už starovekí Gréci totiž vedeli, že práve zo spomínanej túžby sa táto krehká, no mimoriadne húževnatá bylinka rastúca v premokrených pôdach blízko potôčikov a bystrín, narodila. Nebol to však pôrod ani chcený, ani príjemný. Súvisel totiž nielen s krásou a mladosťou, ale aj so žiarlivosťou, pomstou a smrťou. 

Mäta, pôvodným menom Minthé, krásna mladá vodná nymfa, my by sme možno povedali rusalka, sa raz pri svojom roztopašnom šantení medzi steblami vodných rastlín zasnívala a z rojčenia ju prebral až hrmot oslnivého zlatého povozu boha Háda, ktorý sa ponáhľal za svojou ženou Persefónou. Minthé bola bohom podsvetia okamžite očarená a Hádes tiež nevyzeral, že by mu Minthin záujem prekážal. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite