Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maraschino - čerešnička na torte

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ste s priateľmi v Chorvátsku po výdatnej večeri, ktorej kraľovali morské potvory. Na záver vám ponúknu rakiju, orechovicu či travaricu. Lenže vy ste v okolí Zadaru a viete, že ak sa chcete cítiť ozaj kráľovsky, je len jedna voľba: Maraschino (čítame maraskíno).

Maraschino - čerešnička na torte GETTY IMAGES Vďaka Maraschinu vzniklo dokonca toľko používané pomenovanie čerešnička na torte, či priamo macerovaná, v cukre a rôznych iných výluhoch čičíkaná koktejlová čerešňa.

zabudnutý alkohol, ktorý kedysi kraľoval celému svetu na čele so všetkými významnými aristokratickými dvormi. Hovoríme o osemnástom a devätnástom storočí. Presne toľko trvala imperiálna nadvláda jemného destilátu z dalmátskych čerešní a verte, svet sa naozaj po nich šiel zblázniť, pretože vďaka tejto nevídanej módnej vlne, tejto jemne povedané posadnutosti delikátnou čerešňovo-bylinkovou arómou vznikli ďalšie a ďalšie maškrty, ktoré sa snažili tú jedinečnú chuť napodobniť a priblížiť ju tak pospolitému ľudu. Vďaka Maraschinu vzniklo dokonca toľko používané pomenovanie čerešnička na torte, či priamo macerovaná, v cukre a rôznych iných výluhoch čičíkaná koktejlová čerešňa. Bez slávneho Maraschina by tu neboli ďalšie odvážne koktejly, ktoré po jeho vymiznutí museli hľadať cesty, ako ten jedinečný osviežujúci tón vo svojej partitúre nahradiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite