Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čedar a veľká syrová revolúcia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Obrovský smotanový kotúč v lesklom fóliovom obale, vyložený hneď vedľa krájača, či malé kúsky v tvare zarážky do dverí nasekané jedna vedľa druhej v chladničke s mliečnymi výrobkami. Či už sa nachádzame v Amerike, Afrike, Európe, Ázii, alebo Austrálii, všade ho poznajú: čedar.

Čedar a veľká syrová revolúcia

čím to je, že sa tak preslávil, a v podstate neexistuje na šírom svete kút, kde by o ňom nevedeli? Na to je veľmi jednoduchá odpoveď: priemyselná revolúcia. Bol to totiž čedar, ktorý zo všetkých syrov vycítil správne momentum, nasadol v pravú chvíľu na ten správny vlak a nechal sa unášať výdobytkami moderného sveta, poháňaného parou a neskôr elektrinou. 

Jeho domovom je dedinka Cheddar v juhoanglickom Somersete. Na jej konci sa nachádza čedarská tiesňava plná malých jaskýň, do ktorých už nejaké to tisícročie miestni chovatelia dobytka dávajú zrieť syry, ktoré k nim doputovali spolu s Rimanmi. Čedarčania sa ich od nich naučili robiť tak výborne, že zachutili aj kráľom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite