Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jej vôňa je temná, pripomína závan kadidla. Bola jednou z korenín, ktoré pomáhali Egypťanom pri púti za Bohmi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malý rozstrapatený kvietok, ktorý svojou blankytnou farbou dokáže spestriť trvalkový záhon či lúčku za chalupou. Málokto však vie, že jeho semienko patrilo kedysi k najčastejšie používaným koreninám nielen na Blízkom východe, v Stredomorí a na Balkáne, ale aj u nás. Černuška siata.

Jej vôňa je temná, pripomína závan kadidla. Bola jednou z korenín, ktoré pomáhali Egypťanom pri púti za Bohmi GETTY IMAGAES Černuška je ostrá, veľmi zemitá, chvíľu vyslovene až horká.

človek si plavne vykračuje po obchode s exotickými potravinami a koreninami, keď ho okrem množstva neznámych ingrediencií, všakovako zakrútených, žltých, sivých a polopriesvitných cestovín a fľaštičiek s omáčkami od výmyslu sveta zrazu zarazí niečo známe. Obrovské biele korbáče bieleho syra zaliate v priesvitnom igelitovom obale, akoby ich na Orave či Liptove povyťahovali z kravského mlieka dáki značne prerastení obri. Jeden taký korbáč bol hrubý pomaly ako chlapské predlaktie. Po chvíľke zapálenej debaty s majiteľom obchodíka sa dozvieme, že ide o tradičný turecký syr pochádzajúci zo Sýrie – pôvodne však z Arménska, ale o tom sa v Turecku radšej mlčí. 

Takže ani v tých ťahaničkách a korbáčikoch nie sme unikátni, pomyslí si horko sklamaný našinec a kúpi si to obrovské syrové lano od Kaukazu, že teda ochutná. Našťastie, chuťovo je to pomerne ďaleko od našich nežných a šťavnatých korbáčikov, skôr sa to podobá na bratislavské preschnuté, a teda riadne presolené verzie týchto horalských pochutín. Kaukazské uzly a laná chutia inak aj vďaka tomu, že sú posiate malými čiernymi slzičkami. Človek by hádal, že to bude čierny sezam. Je síce blízko, pretože černušku tak kedysi volali, no sezam to nie je. Tá vôňa a chuť má veru veľmi ďaleko od dobre známej chlebovo-orieškovej. Je ostrá, veľmi zemitá, chvíľu vyslovene až horká, akoby k nám prehovárala zo starých čias. Pripomína v niečom koriander, ale najviac asi plnosťou chuti rímsku rascu.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite