Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzývanie jari. O sile klíčkov sa neskôr presvedčili námorníci kapitána Jamesa Cooka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pristane pred nami tanier – vytúžený steak veľký ako ruka – a na ňom si odvážne hovie niečo zelené. Votrela sa tam voľajaká trestuhodne odvážna kúdeľ. Alebo šalát: hrabkáme sa v zelených listoch a zrazu bum – hlavička s chvostíkom. Odvšadiaľ na nás skáču klíčky!

Vzývanie jari. O sile klíčkov sa neskôr presvedčili námorníci kapitána Jamesa Cooka GETTY IMAGAES Kapitán James Cook prikázal námorníkom jesť hrach či šošovicu rovno po naklíčení. Vyriešil sa tým problém vypadávania zubov.

je jar, všetko pučí, rastie, nadúva sa, vzduch sa začína chvieť inak a je v ňom oveľa viac zvukov ako počas chladnej zimy. Všetci sa už iste tešíme, že na naše taniere popribúdajú prvé sezónne zeleniny, že to začne pod našimi zubami poriadne chrapčať a pukať. Reďkovky sa zapýria a mladé cibuľky ostro zavoňajú svojou rozpraskanou vňaťou prevísajúcou z pletených košíkov na miestnom trhu. Kým k tej slasti príde, ešte si musíme trošku počkať a všetku tú záľahu nového života, mladosti a sviežosti sa snažiť kompenzovať niečím iným. Možno práve takéto predjarné čakanie na prvé plodiny prinútilo človeka pomýšľať  prírode pri tom prebúdzaní trochu pomôcť. 

A tak namočil prvé zrná a zrnká do vody a čakal, čo z toho bude. Po dni-dvoch začal z napučaného zázraku vykúkať malý chvostík, ešte ani nie zelený, no plný života a pevný v odhodlaní vyrásť, preraziť, prekonať všetky prekážky, aby sa neskôr roztvoril s prvými listami na slnečnom svite. Až neskôr semienko vypudí zo svojho vnútra aj malé tenké korene, ktoré začnú urputne hľadať záchytný bod – pôdu, z ktorej budú sať živiny, keď tie zárodočné v zrnku sa na prvý rast minú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite