Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Zvyčajne sa na tejto strane zaoberáme niečím, čo vonia alebo chutí. Dnes to tak nebude. V posledných rokoch sa čoraz častejšie stretávame s tým, že na dezertoch, delikatesách či priamo v nápojoch nachádzame ligotavé šupinky či plátky pravého nefalšovaného zlata.

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov GETTY IMAGAES Zlato sa pridáva nie- len do jedál, ale aj do nápojov či rôznych delikates.

mnohí z ctených čitateľov určite teraz zdvihli varovný prst, čelo sa im zachmúrilo v spravodlivom hneve a nadýchli sa k šťavnatému moralizovaniu o skazenom svete, ktorý sa kolíše na pokraji apokalypsy. „Ľudia už od dobroty nevedia, čo by do úst vložili.“ Škoda len, že práve táto veta najlepšie vystihuje úplne všetky historické obdobia, ktorým si náš zvedavý biologický druh prešiel. Práve tejto úžasnej ľudskej vlastnosti – vopchať si do úst úplne všetko a zistiť, ako to chutí – vďačíme dnes za takú úžasnú rôznorodosť ľudského stravovania, poťažmo za celé kuchárske umenie.

 

Našich spravodlivo rozhorčených čitateľov musíme navyše sklamať: jesť zlato totiž nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov a cukrárov 21. storočia. Zlato sa jedlo ako na bežiacom páse v podstate vždy. Menili sa len dôvody. A nejedla ho len šľachta, ale aj ľudia, o ktorých by si súdny človek myslel, že by zlato nemali ani chytiť do ruky, nieto ho ešte jesť. Ale všetko po poriadku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite