Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako baretka, na ktorú niekto v poslednej chvíli naniesol károvaný vzor. Inde zas pripomína čudnú hubu, čo sa dvíha spod ihličia kapusty a vôbec nevyzerá ako jedlá. No stačí zobrať paličky, odtrhnúť kúsok, ochutnať a človek je stratený. Okonomijaki.

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki? GETTY IMAGES Okonomijaki sa v dnes rozšírenej a obľúbenej podobe začalo v Japonsku predávať počas dru- hej svetovej vojny.

také mladé jedlo, a už dokázalo spustiť toľko vášní. Nehovoríme teraz o slasti, ktorá sprevádza jeho konzumovanie a o vyhladovaných a čudne sa lesknúcich očiach obyvateľov Hirošimy či Osaky, ktorí sa po práci vydajú hľadať tú najlahodnejšiu kombináciu ingrediencií zabalených v jednoduchom cestíčku z pšeničnej múky. 

Hovoríme o rozčesnutom národe, o bipolárnom svete, o dvoch nezmieriteľných táboroch. V tom ľútom boji o najlepšie pripravené okonomijaki sa stretli spomínané japonské mestá – Osaka so svojím svetovo presláveným kuchárskym kansai štýlom a Hirošima. Niekto by mohol namietať, aká to môže byť bitka o jedlo, ktorého názov sám osebe hovorí, že z neho existuje minimálne toľko variantov, koľko je na ostrovoch Japoncov. Okonomiyaki totiž znamená „čokoľvek, čo chcete na grile“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite