Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skúška mliekom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na svete existuje veľmi veľa nápojov, ktoré konzumentov rozčesnú napoly do dvoch táborov. Jedni ich milujú, druhí by ich nevzali do úst ani za nič. Vietnamci majú kobrie víno, Kazachovia kvasené kobylie mlieko kumys. My máme žinčicu.

Skúška mliekom PROFIMEDIA Najčastejšie sa žinčica podáva k bryn- dzovým haluškám.

je to biely krémový, jemne hrudkovitý nápoj, ktorý nezaprie svoj ovčí pôvod a minimálne vo svojej sladkej verzii vôňou aj chuťou nápadne pripomína čerstvý ovčí syr, čo vie tak nádherne vŕzgať medzi zubami. Žinčica medzi zubami nevŕzga, no jej pitie môže byť pre jej konzistenciu pre niekoho pomerne náročné či nepríjemné. Ak potom niekde vŕzga, tak určite nie medzi zubami, ale v bruchu odvážneho degustátora. 

Ešte donedávna zohnať pravú žinčicu vyžadovalo od človeka nemalé úsilie. Musel sa obuť do turistických topánok, zobrať si nejaký ten ruksak s pršiplášťom, horalkami, vybrať sa na horskú túru a tam natrafiť na nefalšovaný salaš. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite