Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rímsky bochníček. Notorický svedok všetkých neformálnych večierkov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je notorickým svedkom všetkých neformálnych večierkov, vernisáží či premiér. Hovie si na stoloch v prepletaných košíčkoch a čaká na ruku, čo si ho uchmatne a vloží do úst. Tam na jazyku jemne zašuští, pomechrí sa a zaspieva svoju tisícročnú pieseň – pagáč.

Rímsky bochníček. Notorický svedok všetkých neformálnych večierkov PROFIMEDIA Pagáč – malé slané pečivo, ktoré chutí božsky a človek ho nevie prestať jesť.

kto by sa chcel opäť vystatovať, biť do hrude a spustiť siahodlhé litánie o pravom slovenskom pagáči, ktorým naša gastronómia obdarovala ľudstvo, mal by poriadne hamovať. 

Pretože pagáčik, malý utešený bochníček z kysnutého, ale aj nekysnutého cesta sa na svet vykotúľal omnoho skôr, ako naši predkovia zavítali do týchto končín, aby sa pustili do vyčerpávajúcej práce s predajom otrokov. Pagáč je totiž, aspoň čo sa pomenovania týka, staroveký Riman. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite