Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čokoláda komikov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je ňou potiahnutá alebo plnená skoro každá druhá torta. Hodvábna, čierna až tmavohnedá sladká poleva či pasta, bez ktorej by si už dnes cukrári len sťažka vedeli predstaviť svoj profesionálny život. A rôzni maškrtníci tiež, pretože potrebujú svoj pravidelný príjem zázraku menom ganache (čítame ganáš).

Čokoláda komikov PROFIMEDIA.SK Ganache je drahokam každého dobrého cukrára a ten vám nikdy všetky svoje triky nevyzradí.

kto by povedal, že sa na tento pomerne jednoduchý vynález bude čakať až tak dlho? Veď čokoláda sa pila a varila už pekných pár storočí, kým ju  Montezuma ukázal španielskemu dobyvateľovi Cortésovi, aby ju potom s veľkou pompou a zaručenou šepkandou o nevídaných účinkoch na mužské a ženské libido doviesol k nám.

V sedemnástom storočí vznikali na každom rohu Paríža  čokoládovne, v ktorých si urodzené dámy spôsobne uchlipkávali z porcelánových šálok čokoládu nariedenú s mliekom a triasli sa od vzrušenia, akú to hriešnu vec robia a či ich tam nepristihne žiarlivý manžel. Človeku sa nechce veriť, že počas tých niekoľkých tisícročí spolunažívania ľudstva s kakaom nikomu nenapadlo roztopiť čokoládu v čo najtučnejšej smotane, pridať trošku masla a nechať ju poriadne schladiť. Nuž, na to najlepšie sa skrátka niekedy musí počkať a príbeh ganache je znova dôkazom, že najväčšie vynálezy ľudstva sa skrátka často diali vďaka tesnej spolupráci vedeckého pokroku a nešťastnej náhody.

Samozrejme, keď hovoríme o takom národnom poklade, ako je pre Francúzov ganache, nevyhneme sa zaručene pravdivým historkám. Popritom sa decentne obchádza tá najpravdepodobnejšia – že ganache vznikla vo Švajčiarsku, keďže práve tam začali v polovici devätnásteho storočia experimentovať s výrobou tabuľkovej čokolády. V roku 1847 sa im to aj podarilo a o 28 rokov po intenzívnom výskume, zahŕňajúcom všetky možné spôsoby kombinovania čokolády a rôznych foriem mlieka, predstavil svetu Daniel Peter mliečnu čokoládu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite