Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na alsasko-lotrinskom sene

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jeden z najznámejších a aj najvýraznejších syrov severovýchodného Francúzska. Malý, alebo trošku väčší ružovooranžový kotúčik učupený na lôžku zo sena. Vyzerá utešene, no stačí pričuchnúť a 80 percent ochutnávačov okamžite zbledne a zvažuje útek. Ostatní sa zaliznú. Munster – géromé.

Na alsasko-lotrinskom sene PROFIMEDIA Kotúče syra boli odovzdávané poddanými do okolitých benediktínskych kláštorov ako cirkevné dane. Ružová pleseň sa časom ukázala nie ako závada, ale práve ako chuťový benefit.

usporiadanie sveta po prvej svetovej vojne zasiahlo a navždy poznamenalo nielen naše kraje. Niečo by o tom vedeli rozprávať Alsasania či Lotrinčania. A tí sa presúvali z jednej krajiny do druhej dokonca v priebehu niekoľkých storočí viackrát. Raz patrili pod Nemcov, raz pod Francúzov, podľa toho, kto mal na Horné a Dolné Porýnie práve zálusk. 

Táto administratívna dvojdomosť sa potom premietla do celej kultúry. Samozrejme, naťahovačky, kto kde patrí, sa preniesli aj do úplne bežných záležitostí vrátane tých gastronomických, a tak nečudo, že syr s ružovou plesňou a nezabudnuteľným puchom môže mať v tých krajoch až dva názvy. Jeden lotrinský a jeden alsaský. V Alsasku mu hovoria munster a v Lotrinsku géromé. Až v roku 1978 sa názvoslovie podarilo zjednotiť na spokojnosť oboch hádam natrvalo francúzskych území, ako inak, prostredníctvom nám Čecho-Slovákom dobre známej pomlčky. 

Na pravých a certifikovaných syroch s označením pôvodu teda nájdeme oba názvy, no som si takmer stopercentne istý, že v každom kraji si ho aj tak volajú hrdo po svojom – lebo, čo si budeme hovoriť,  je výhradne ich a vznikol práve v tom ich kláštore v Munstri alebo v Géromé. Samozrejme, Géromčania hovoria, že názov munster nie je odvodený od alsaskej usadlosti a kláštora Munster, ale od slovíčka označujúceho kláštor– monastère, pretože syr vznikol v géromskom kláštore a nikde inde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite