Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z čoho šijú víly

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Smiešny dedinský cirkus s jedným pytónom a roztržitým kúzelníkom, vedľa neho strašidelný zámok, obligátne labute a autodróm. Do toho ešte veľmi unavená teta pri strelnici, podupaná tráva a blikot farebných žiaroviek. Stojíte, pozeráte, oči dokorán. A v rukách na špajli cukrová vata.

Z čoho šijú víly PROFIMEDIA Väčšinu cukrovej vaty tvorí vzduch. Obsahuje menej cukru ako akákoľvek fľaša sladeného nápoja.

nedalo sa okolo neho len tak prejsť a nepristaviť sa. Bolo to niečo ako ďalšia atrakcia: pod prístreškom pri obrovskom hliníkovom bubne postával chlap v bielom a čaroval. Z vrecka vždy vytiahol dlhú drevenú tyčku, priložil ju k okraju tej obrátenej práčky či čudného lavóra, v ktorom nič nebolo, alebo len nebolo detskými očami vidieť, a zrazu sa na tej špajli začala zachytávať akási hmla. Tá hustla a hustla.

Čarodejník paličku elegantne prevaľoval v prstoch, zvláštnym protipohybom – ako keď naspäť prevíjajú film – mu na ňu sadali chuchvalce jemných pavučiniek, až kým nevytvorili obrovitánsky biely oblak. Ten potom s úsmevom a teatrálnym gestom skúseného trikmajstra podal užasnutému dieťaťu. Ako to jesť? Najprv ste sa pokúsili ten zázrak ochutnať jazykom. Dotkli ste sa ho a – bolo to sklo. Presnejšie sklená vata. Ibaže bola sladká a chutila zvláštne. Dotkli ste sa druhý raz: sklo ustupovalo, topilo sa. Malý človek sa tým chcel prehrýzť, no iba čo sa zababral: do cukrového oblaku sa mu s ústami vnoril aj nos a šteklenia a hlúpeho lepkavého pocitu sa už do konca dňa nezbavil. Neskôr na to každý prišiel. Nájsť koniec a ťahať. Z obrovskej rozprávkovej kúdele sa zrazu odvíjal mrak za mrakom a končil v ústach. Tam pri topení šteklil jazyk a pukotal na podnebí. Nakoniec na špajli ostala malá tvrdá guľôčka uťapkaného cukru, ktorá škrípala medzi zubami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite