Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koliesko ku koliesku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Obrovský ružový plátok. Pozeráme naň a máme pocit, že dýcha. Najemno nakrájaný, voľká si na pulte, alebo ešte lepšie – na voskovom papieri, v ktorom zabalený poputuje rovno do nášho košíka. Žmurká na nás svojimi bielymi okami a dožaduje sa pozornosti. Mortadella.

Koliesko ku koliesku PROFIMEDIA Pravú mortadellu spoznáme aj podľa krásneho bodkovania a skromného použitia korenín. Pochádza výhradne z Bologne.

po svete má mnoho bratrancov a sesterníc, no povedzme si rovno, všetko sú to len takí ľavobočkovia. Aj čo sa týka vizáže, aj čo do chuti. Niekde im dokonca hovoria úplne dehonestujúco parízer. Pričom mortadella, pravá talianska šľachtičná mäkkých salám, pochádza jedine a vždy z Bologne. Samozrejme, existujú aj jej pokrvné sesternice z Toskánska, Amatrice či Lazia, no rodokmeň siahajúci až k Rímskej ríši má len tá, čo sa zrodila v hlavnom meste provincie Emilia-Romagna.

Bolončania sú na túto bodkovanú krásku mimoriadne hrdí a vždy boli. Názov jej vraj dali podľa mažiara (lat. mortarium), v ktorom sa podrvilo bravčové mäso na hašé skôr, ako sa zmiešalo s korením a soľou a natlačilo do čreva. Čiže po slovensky by sme ju volali asi mažiarnica. V Bolonskom archeologickom múzeu majú na to ako dôkaz dokonca antickú pohrebnú stélu s vyobrazením siedmich prasiat, ktoré sa hrnú do mažiara, čo jasne implikuje, že už vtedy existovala nielen mortadella, ale dokonca aj takí nadšení gurmáni, ktorí si ju boli ochotní vytesať na hrob. Samozrejme, toto je názor len polovičky odborníkov v tejto oblasti. 

Iní – a povedzme si to rovno – nudnejší kolegovia poukazujú skôr na to, že základ slova mortadella nesúvisí s mažiarom, ale s myrtou (lat. myrtatum), ktorá sa do jemnej salámy kedysi pridávala namiesto čierneho korenia, o ktorom v Európe ešte nebolo ani chyrovať. A teda myrtadella či mortadella je vlastne tá povestná antická saláma farcimen myrtatum, ktorá dojímala k slzám Plínia Staršieho, Vecchia aj Varra a s radosťou v srdci ju spomína aj cisár Augustus. Nečudo teda, že keď človek v Bologni povie slovo mortadella, všetci rodáci sa dmú od pýchy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite