Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zrnko úspechu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dnes sa o ňom málokedy píše či hovorí, a to aj napriek tomu, že stále stojí za mnohým pozoruhodným a dobrým, čo vyprodukovala na poli gastronómie či priamo kultúry naša civilizácia. Skromný motor zázračnej evolúcie ľudstva s obyčajným menom: jačmeň.

Zrnko úspechu PROFIMEDIA Čerstvá zeleninová polievka s mäsovými guľôčkami a jačmennými krúpami.

spolu so vzácnejšou a na životné podmienky citlivejšou pšenicou formoval jačmeň náš živočíšny druh asi najviac zo všetkých ušľachtilých tráv. Svoj úspech založil na jednoduchom princípe. Ľudstvo si v prvom rade získal svojou nenáročnou povahou – dokázal rásť aj v značne nehostinných podmienkach: zniesol veľké sucho, ale aj chlad. No a v druhom rade vynikal svojou multifunkčnosťou: dokázal poslúžiť ako potravina v podobe múky či krúpov pre ľudí, ale aj ako výživné a dostupné krmivo pre dobytok. No najviac osohu priniesol ako kultúrny fenomén s pridanou hodnotou. Jačmeň totiž bol a dodnes je základnou surovinou na prípravu piva a iných alkoholických nápojov. Podľa všetkého práve vďaka bohumilému objavu, ako z praženého jačmeňa zaliateho vodou vykvasiť zlatožltý nápoj povzbudzujúci myseľ, tvorivosť a odvahu ísť do rizika, sa európska civilizácia vyšvihla nad všetky ostatné a dokázala si raziť cestu na poli vedy a kultúry celé tisícročia.

To, že ide o plodinu priam božskú, bolo jasné každému po prvom hlte tohto nakvaseného nápoja. Chcelo sa po ňom spievať a snívať, človek sa ľahšie družil, dnes by sme povedali socializoval, a na to potreboval vyvíjať rôzne, čoraz zložitejšie nástroje. A tak vykročil od jednoduchého dorozumievania sa k metaforám, symbolom, piesňam, tancu a neskôr aj k divadlu. Nečudo, jačmeň pri všetkých týchto čoraz zložitejších a ritualizovaných spoločenských aktivitách zohrával neraz ústrednú úlohu. Už v Mezopotámii sa jačmenný klas stal symbolom bohyne úrody. V Egypte mu hovorili š-ma a stal sa symbolom celého horného Egypta, kde sa na jeho pestovanie vyslovene špecializovali. Aj preto Egypťanov celé Stredomorie nenazvalo inak ako chlebári. A vo výrobe piva boli vtedy rovnakí frajeri, ako sú dnes v tom istom odbore naši bratia Česi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite