Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mafiny: Vankúšiky z Walesu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé bábovky nasúkané v pestrofarebných pohárikoch pripomínajúcich plisované sukne starých materí. Vyriešia všetky problémy s pohostením vrátane tých najstresujúcejších: detských osláv. Deti aj dospelí si pre ne idú nohy dolámať a dajú sa pripraviť neuveriteľne rýchlo. Mafiny.

Mafiny: Vankúšiky z Walesu PROFIMEDIA Z jednoduchej bábovky či buchtičky sa zrazu stane minitortička, do ktorej už len stačí zapichnúť sviečku.

niektoré varianty, najmä európske, si na nejaké tie ozdoby nepotrpia a ponúkajú sa v papierových košíčkoch len tak naholo. Títo pôvabní nudisti zároveň neskrývajú ani to, čo je pri nich najdôležitejšie: príchuť. Pretože okrem klasického jednoduchého cesta z vajec, masla a múky sa do nich nezriedka pridáva čokoláda, orechy či lesné ovocie. 

Pri ich amerických príbuzných je všetko inak. Tam sa nič neponecháva na náhodu a predstavivosť. Mafiny sa tam obliekajú do opulentných rób v podobe rôznych poliev, trblietok a lupienkov z orechov či  čokolády. Z jednoduchej bábovky či buchtičky sa zrazu stáva minitortička, do ktorej už len stačí zapichnúť sviečku a vo vzduchu visí oslava ako remeň. 

V Amerike im nehovoria tak mäkko a zvukomalebne ako v našej časti sveta. Volajú ich šálkové koláče – cupcakes. Najväčší rozmach zaznamenali koncom 19. a začiatkom 20. storočia s rozšírením nového vynálezu – kypriaceho prášku. A zdá sa, že na začiatku nášho 21. storočia si svoju slávu chcú poradne užiť znovu.

Ako vnímavý čitateľ určite postrehol, čo sa týka názvoslovia, majú tieto celosvetovo známe mäkulinké tortičky trošku problém. Šálkový koláč u nás vyzerá inak, v Anglicku zase mafin. Všetko sa nám tu akosi zmiešalo dokopy a nik netuší, kde je sever. Ako je to vlastne? 

„Cupcake vo svojej novej podobe prifrčal znova naspäť do svojej domoviny, aby prinášal radosť nielen malým, ale aj tým dospelejším.“

Podľa všetkého slovo mafin pochádza z gréckeho slova maphula, ktoré označovalo koláč pripravovaný na rošte, a teda odkazuje k anglicky chápanému mafinu ako nesladenej tortičke z kysnutého cesta. Niektorí sa zas prikláňajú k verzii, a nebudeme tajiť – sú to poväčšine Francúzi –, že slovo pochádza z francúzskeho mou-pain či moufflet, čo znamená mäkký chlebík. Do toho sa ešte o slovo hlásia Nemci, že veď načo sa hádať, je to jasné, mafin pochádza z ich starého Muffen, čiže z množného čísla slova, čo označovalo malé koláčiky. 

Tak či onak, sladké mafiny, ako ich poznáme dnes a mávajú na nás z presklenej vitríny s cukrovinkami v každej lepšej kaviarni, pochádzajú v podstate z Ameriky. Názov muffin či mafin dostali znova až po príchode do Európy z obrovského zaoceánskeho výletu, náležite dozdobené, a povedzme si rovno, aj presladené.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite