Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred pôstom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Tej vôni sa nedá ujsť. Visí vo vzduchu, ťaživá, sladká, nasýtená krvou a majoránom. Ligocú sa na pekáči. S rozžiarenými očami po nich siahame. Sú horúce, no nám to neprekáža: chrup! Z toho zvuku párajúceho sa čreva naskakujú zimomriavky. Jaternice.

Pred pôstom PROFIMEDIA Na fašiangy a karnevaly musí byť krvavníc, jaterníc a huriek vždy habadej.

ak je na svete jeden gastronomický vynález, ktorý si uzurpujú hádam všetky národy ako svoje tradičné a nedotknuteľné jedlo, je to práve jaternica. Nečudujme sa. Vynález napchať vnútornosti z brava, ovce či býka spolu s ich krvou a nejakými tými vypestovanými obilninami do hrubého čreva patrí k najstarším. A prisámvačku, pri ich konzumácii to aj cítiť. Môže sa človek pritom tváriť ako chce, udržiavať dekórum, pokojne si za seba zavesiť aj krvopotne vyšitý a vyzdobený rodokmeň s aristokratickými predkami, no stále pred ním na tanieri bude len obyčajné zatočené čierne lesklé... čosi. A čo je najhoršie – človek tomu nedokáže odolať, vábi ho to a nakoniec kašle na všetko, na celé slušné správanie, chytí tú povážlivú vec do ruky a chrúme ako zmyslov zbavený. Všetky tie šťavy z uvarených a rozomletých vnútorností, vykúpané v masti a skombinované so sladkou chuťou praženej krvi, sa mu rozlejú na jazyku a spustia taký kolotoč, že sa z toho neskúsenejším môže zatočiť hlava. A práve vďaka tejto kombinácii, neodolateľnej chuti, a čo si budeme hovoriť, značne príznakovému zovňajšku sa z jaternice stala tá najuctievanejšia a najpoužívanejšia rekvizita všetkých stredovekých karnevalov a fašiangov. Samozrejme, je tu ešte jeden dôvod, nie taký šteklivý, zato praktický: práve na konci fašiangov sa porážali svine, aby sa všetky výrobky z nich stihli pripraviť na Veľkú noc: nasoliť a vyúdiť slaninu, do čriev natlačiť klobásky a vysušiť mäso. A keďže zo zvieraťa sa muselo skonzumovať všetko a nič nesmelo vyjsť navnivoč – vymyslela sa aj táto praktická pochúťka, v ktorej sa mohla skonzumovať aj tá najrýchlejšie sa kaziaca surovina – zvieracia krv. Takže na fašiangy a karnevaly bolo krvavníc, jaterníc a huriek vždy habadej. Rovnako ako fánok či šišiek, ktoré boli takisto praktickým upotrebením zvyšnej masti, masla a cukru, keďže tie museli z domácností pred pôstom zmiznúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite