Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Africký ibištek alias Okra

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako cuketa, čo sa nevedela vpratať do kože a rozhodla sa stať paprikou. Akokoľvek sa snažila, sily jej očividne nestačili, a tak ostala s premenou na polceste – veľká ako prst a navyše sa pri tom namáhaní celá jemne ochlpila. Okra.

Africký ibištek alias Okra BRENT HOFACKER/ALAMY/PROFIMEDIA Okra sa da jesť surová a vyznačuje sa jemnou chuťou a povznášajúcou chrumkavosťou.

o tom, odkiaľ pochádza, sa vedú zasvätené dišputy po celom svete, len my tuná, na severných Uhrách, sa do toho zapáleného boja nezapájame, pretože okru tu skoro nikto nepozná ani nepožíva a navyše, čo by sme už my málovravní, v krčme do steny zahľadení, k tomu mohli povedať. 

Túto zaujímavú päťhrannú plodinu, ktorá vyzerá ako z orientálnej rozprávky, Slovač postretla možno akurát tak v dovolenkových rezortoch, aj tam sa jej vyhla, lebo však čo nepoznám, to nejem, svoje si nedám a cudzie nechcem. A pritom ide o takú pozoruhodnú záležitosť. 

Možnosti, odkiaľ by mohla pochádzať, sú vraj tri: Západná Afrika, Etiópia a napokon južná Ázia. Prikloňme sa teda k Etiópii, len z čírej nostalgie, pretože práve odtiaľ k nám pricestovala komodita srdcu najdrahšia – káva. Okra – po našom ibištek jedlý – patrí k takým parádnym rastlinkám, ako sú bavlník či kakao. Už tieto fakty musia každému signalizovať, že pôjde naozaj o niečo výnimočné a je len otázka času, keď sa objaví vo väčších množstvách aj na našom jedálnom lístku.

„Z Arábie sa nám okra prehupla naspäť cez Severnú Afriku a Španielsko do Európy spolu s novým stolovaním a galantnými spôsobmi.“

Okra sa na európsky kontinent prebojúvala postupne a potichučky starou známou cestou cez Blízky východ. Arabskí obchodníci a prírodovedci nadväzujúci na odkaz Antiky – zachraňujúc ho pre ďalšie generácie – si na hlučných egyptských trhoch všimli koše s dosiaľ nevídanými zelenými tobolkami, ktoré miestni dusili k mäsu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite