Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muž, ktorý jedol priveľa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ikona všetkých filmárov. Rozprávačská virtuozita tohto Angličana dodnes fascinuje a inšpiruje. Jeho režisérska vynachádzavosť, rovnako ako jeho korpulentná silueta, sa stali značkou. Nemožno si ho pomýliť, nemožno ho ignorovať. Miloval film, ešte viac dobré jedlo. Alfred Hitchcock.

Muž, ktorý jedol priveľa PROFIMEDIA Jedno z najobľúbenejších jedál Alfreda Hitchcocka bola pečená kačka.

čo sa týka lásky k jedlu, medzi umelcami je jej požehnane. Predovšetkým hudobníci hrajú prím a špeciálne tí operní. Medzi nimi svieti skladateľ Rossini, ktorý dal mená hádam všetkým hľuzovkovým jedlám v kombinácii s husacou pečeňou na svete, ale dobrým príkladom krásne vypapkaného gurmána je napríklad aj taký Pavarotti. 

V divadle hrá zas prvé gastronomické husle diva Duseová, nadšená to propagátorka polievok, či dramatik Čechov, ktorý svoju lásku k jedlu a sadeniu stromov vpletá do každej svojej hry a svoj životný štýl zakončuje po smrti poetickým príchodom naspäť do vlasti v rakve položenej na ľade s ustricami. 

„Alfréd bol, rovnako ako pri svojich filmoch, aj pri jedle veľmi precízny. “

Z výtvarníkov sa na popredných priečkach lásky k jedlu umiestňuje Salvador Dalí s opulentnými a naskutku bizarnými večerami pre svojich priateľov a známych. Samozrejme, varila Gala. Jeho kamarát z mladícky nespútaných liet Luis Buñuel zastupuje gurmánov v kinematografii, no ak vkročíme do týchto vôd, málokto sa v pojedaní čohokoľvek vyrovná nášmu milovanému Alfrédovi.

Jedlo mal vpísané do svojho života už naozaj v ranom veku a veruže nebola to iniciácia radostná, ale presne v duchu jeho ikonických, nervy trhajúcich diel. 

Otec malého Alfréda totiž vlastnil a prevádzkoval obchod s potravinami. A podľa všetkého mával aj celkom bizarné nápady – napokon, Alfréd tú svoju imagináciu musel po niekom zdediť. A tak otec jedného večera nahovoril Alfrédovu mamu, aby si, keď malý zaspí, vyšli do mesta na kolotoče. Či ich súčasťou bol aj strašidelný zámok, nevieme. 

Matka súhlasila, malého Alfréda uspala a keď už bol bezpečne vytuhnutý vo svojej detskej izbe, rodičia ufrnkli za zábavou. Lenže, ako to už býva, Alfréd sa v noci prebudil. Volal na mamu, volal na otca, nikde nikto. V pyžamku kráčal po dome, hľadal rodičov, no márne. 

Keď sa rodičia nadránom vrátili, našli svojho syna pri otvorenej chladničke, ako v slzách konzumuje studené pečené mäso. Krája si ho po plátkoch a tíši si ním hrôzu z toho, že zostal na celom svete sám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite