Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vlasatý aristokrat

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Poneviera sa to vo všakovakých ázijských špecialitách. Polopriesvitný slonovinový pásik, ktorý sa rád pôvabne prehne cez okraj lyžice či paličiek a vyčkáva. Chveje sa na vzduchu nedočkavosťou, kedy si ho už položíme na jazyk. Kľúčová zložka ázijskej kuchyne – bambusový výhonok.

Vlasatý aristokrat PROFIMEDIA Podomácky uvarené a v soli naložené narezané plátky bambusových výhonkov zrazu nerazia po konzerve, ale nádherne voňajú po dreve a cukre.

o tom, aký veľký zástoj má v ázijských kultúrach táto nádherná rastlina, čo sa vždy viac chcela podobať na strom, sa netreba priveľmi rozširovať. Niet hádam jedinej oblasti, kam by neprenikla, napokon, je to o nej pomerne známe – ak ju vysadíme v záhrade, len veľmi ťažko ju udržíme na mieste, z koreňového systému púšťa ďalšie a ďalšie  výhonky, až si vydobyje neprehliadnuteľný priestor. A tak nečudo, že bambus nájdeme nielen v záhrade, ale aj v kuchyni, v komore, vo vaku samuraja, v ústach dychára, na nábytku, na stavbe alebo pri písaní. Svoju nezastupiteľnú úlohu dokonca zohral v náboženstve a filozofii. Našťastie už existujú aj exempláre, ktoré rastú v úhľadných a nerozširujúcich sa trsoch, pretože bambus by nás prerástol vo všetkých ohľadoch. No pri nich, neinvazívnych bambusoch, my ľudia od jedla zas prichádzame o to najdôležitejšie, o ich sladučké a šťavnaté výhonky. 

Mnohí, čo už ochutnali nejaký ten produkt ázijského bistra, určite prevracajú očami – panebože, to naozaj hovorí o tých mdlých sladkoslaných plátkoch, ktoré nechávame na okraji taniera? Veruže áno. Samozrejme, v lacnejších verziách podávaných v Európe sa používa jeho nakladaná verzia v priemyselne produkovaných konzervách, kde o chuti nemôže byť ani reči. No stačí nájsť dobrú ramenáreň, najlepšie takú, kam sa chodia stravovať Kórejčania či Japonci a človek okamžite pocíti ten rozdiel. Nehovoriac o tom, keď si do Ázie vycestuje a výhonky ochutná tam. Prekvapujúco zistí, že ide nielen o niečo také lahodné a vznešené, ako naša špargľa, ale že v ázijskej kuchyni je tých typov bambusových výhonkov oveľa viac. Nelíšia sa len tým, z ktorého druhu bambusu pochádzajú, ale aj veľkosťou, zberom a spôsobom prípravy. Takže niekde natrafíme na fantasticky šťavnaté ozrutánske srdiečka, inde nám do polievky nasekajú krehké výhonky s púčikmi. Podomácky uvarené a v soli naložené narezané plátky bambusových výhonkov zrazu nerazia po konzerve, ale nádherne voňajú po dreve a cukre. Kto kedysi hrával na klarinete či saxofóne, vie presne, o akú chuť ide – chuť čerstvo nasadeného plátku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite