Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kladivo na politikov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyníma sa v obchodoch, púta našu pozornosť, no mnohí si nevedia predstaviť, čo s ňou. Pričom počas svojho pobytu po našom boku našla naozaj využitie na všeličo, len v týchto končinách sme na ňu trošku pozabudli. Bieloskvúca líčkatá kráska – vodnica.

Kladivo na politikov PROFIMEDIA Vodnica na rozdiel od zemitej kvaky či pikantnej redkvičky nie je až taká štipľavá a pôsobí veľmi šťavnato.

volajú ju aj okrúhlica a veľmi často si ju zamieňajú s kvakou. S ňou má síce spoločné korene, ba dá sa povedať, že to spolu aj dosť dlho ťahali a mnohí ich považovali za jeden a ten istý kultivar, no keď sa do nich niekto zvedavý zahryzne, hneď zbadá rozdiel. Kvaka je predsa len trošku zemitejšia záležitosť. Vodnica to zas uhráva na nevinnú, jemne pikantnú aristokratku. V každom prípade obe sú to repy, len to tak plieska. A kedysi veru aj plieskalo. O hlavy skorumpovaných politikov, spupných arogantných autokratov a do najvyšších funkcií sa hrnúcich nevzdelaných chruňov, ktorí sa odvážili vyjsť na Forum Romanum a tam sa pretŕčať so svojimi falošnými vavrínmi, metálmi a konkubínami. Namiesto pôct ich davy hnali spŕškou od hliny zababraných riep – kvák a vodníc, zelené vňate len tak svišťali vzduchom. Bola to taká milá rímska guľovačka, ako sa na rozvinutú občiansku spoločnosť rozdráždenú spravodlivým hnevom patrilo. A politici veľmi dobre vedeli, čo to znamená. Bolo to nielen rukolapné vyjadrenie rozhorčenia a absolútneho pohŕdania.  Šlo o tvrdý, priamočiary a veľmi účinný výsmech. Lebo už vtedy ľudia vedeli, že na spupnosť, aroganciu a pýchu najviac pomáha práve to. Dostať bielou repou do hlavy, tomu sa už hádam vo fyzickej komike rovná len poriadny kopanec do zadku s nadskočením a následným pristátím na kolenách. Čím nabubrenejšiu postavu kopneme, tým väčšia zábava, o sile jednoduchej fyzickej komiky už vedeli čo-to nielen v gréckych a rímskych komédiách, stredovekých moralitách, renesančnej commedii dell arte, ale prisahal na ňu aj moderný klasik Charlie Chaplin. Pripomenúť ráznym kopancom horenosovi, že aj on má zadok, a teda, že je v prvom rade človek, bolo vždy to najúčinnejšie riešenie. Hádzanie repy síce nešlo až tak pod pás, zato so sebou nieslo ďalšie, ešte ponižujúcejšie významy. Rímski mešťania totiž vodnicu či kvaku považovali za jedlo pre dobytok, ktorým sa kŕmili nevzdelanci, nekultivovaní grobiani, kam civilizácia nedošla. A presne do tých končín posielali všetkých tých, čo sa spreneverili dobrým mravom, čo zneužili svoje postavenie a považovali druhých za hlupákov. Dostali okrúhlicou do hlavy a bolo. Vybavené. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite