Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hebké potešenie mníchov: Pivný syr

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Zvyčajne ich kúpime v škatuľke alebo rovno v mäkkom obale potiahnutom hliníkovou fóliou. V niektorých obchodoch sú pre citlivejšie povahy dokonca zatavené. Siahneme po jednom kúsku a vieme, že s ním treba ísť rovno domov. Žiadne návštevy, žiadne hromadné dopravné prostriedky. Pivný syr.

Hebké potešenie mníchov: Pivný syr IRINA NAOUMOVA/ALAMY/PROFIMEDIA Pivný syr je ideálny tester lásky vašich blížnych. Ak prežijú naprí - klad taký francúzsky Livarot, ktorý sa pri zrení zafarbuje do červenooranžova, milujú vás až za hrob.

sú potraviny, ktoré dokážu spoločnosť rozčesnúť na dva nezmieriteľné tábory. Jedna polovica by také niečo nikdy nevzala do úst, druhá zas vyhľadáva akúkoľvek príležitosť si to čudo vychutnať. Pri pivnom syre je však tých príležitostí obmedzene, pretože ak si ho už nejaký naozajstný trúfalec a grobian v spoločnosti k pivu objedná, môže čakať len to najhoršie.  

V prvom rade je to výstražne zdvihnuté obočie prísediacich pri letmom spomenutí, že by si také niečo človek vôbec dal. Ak sa napokon odváži si nejaký ten Romadur, Limburger či Munster objednať, začne sa jemné pokašliavanie. Pri príchode vytúženej lahôdky na stôl sa spustí aj ostentatívne odťahovanie a stupňujúce sa podpichovanie na hranici urážok. Po skonzumovaní si môže byť dotyčný istý, že v jeho spoločnosti žiadna žena pri stole neplánuje naďalej stráviť večer a  vyhliadky na bujarý nočný život v nastávajúcej polročnici sa mu scvrkli na minimum. 

Pivné syry sa, skrátka, jedia doma. Tí, čo ich nenávidia, jedným dychom dodávajú, že v trenírkach, dierkovanom tielku a s vyloženými nohami na menčestrovej taburetke. Ak sme v Česku, nesmieme zabudnúť na apartné ponožky. V ruke nôž, na lopári chlieb, cibuľa a dotyčný hriešnik – zvyčajne polomäkká až mäkká kocka či kváder s bielym, prípadne tehlovým a značne mazľavým povlakom na povrchu. Po rozkrojení je krásne vláčny a po položení na jazyk napriek zadúšajúcemu zápachu neuveriteľne lahodný, smotanový s nezbedným korenistým doťahom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite