Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Atléti proti americkému múru

.marína Gálisová .lifestyle .fotoesej

Pre prípad, že by téma múru na hranici Spojených štátov s Mexikom už niekomu pripadala ošúchaná, rozhodla sa fotografka Cristina De Middel pre jej úplne nové spracovanie.

Atléti proti americkému múru CRISTINA DE MIDDEL/MAGNUM/PROFIMEDIA Bežec Moises Moreno a ostatní pózujú pri plote medzi mexickou Tijuanou a americkým San Diegom. Priechod San Ysidro je najväčším pozemným hraničným priechodom medzi týmito krajinami a je jedným z najrušnejších na svete, denne ním prejdú desaťtisíce ľudí.

cristina De Middel bola desať rokov fotožurnalistkou, ale napokon sa odhodlala, že z prísne dokumentárneho rámca vystúpi. Keďže rada skúma nejednoznačný vzťah fotografického umenia k pravde, jej prvou úspešnou sériou, v ktorej využila nové prístupy, boli Afronauti z roku 2012. V sérii zaujímavo prerozprávala príbeh neúspešného vesmírneho projektu, ktorý v šesťdesiatych rokoch 20. storočia budovala Zambia. Nielenže šlo o veľmi inšpiratívne fotografie, ale zároveň sa jej podarilo narušiť tradičné opisy afrického kontinentu. V tejto metóde pokračuje stále a zbiera ocenenia za novinárske a umelecké fotografie.

Gymnasta Daniel GodoyCRISTINA DE MIDDEL/MAGNUM/PROFIMEDIAGymnasta Daniel Godoy

Cristina De Middel spája prístup dokumentárnej a konceptuálnej fotografie, pohráva sa s rekonštrukciami a s archetypmi, ale nerobí to samoúčelne. Jej cieľom je obohatiť chápanie svojho námetu. Nájsť v ňom viacero vrstiev.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite