Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Capo di tutti capi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na poliach vyzerá zvláštne až barbarsky. Akoby tam niekto mimoriadne krutý zakopal celú armádu zaživa. Z kyprej zeme vytŕčajú na štíhlych krkoch zelené hlavy a tíško ševelia vo vetre. Až kým ich definitívne nezotnú a neodnesú do kuchyne. Kapusta.

Capo di tutti capi SEA WAVE/ALAMY/PROFIMEDIA Zo surovej kapusty sa dá urobiť vynikajúci šalát aj bez použitia majonézy a umelých dresingov.

na Slovensku sa hovorí, že na to, aby človek prežil zimu, stačí mu sud kyslej kapusty a pivnica plná zemiakov. S tým sa vraj dá prežiť všetko. A veru sa aj prežívalo. V dobách, ktoré si už, našťastie, nepamätáme, no ostalo nám s nimi pevné puto v podobe sklonov neustále nad svojím osudom horekovať, akokoľvek sa teraz máme dobre. Pričom kedysi k šťastiu ľuďom stačila naozaj len tá kapusta.V stredoveku ju dokonca považovali za najväčšiu lahôdku aristokratických stolov. Ale všetko po poriadku. Podľa všetkého jej kultivácia prebehla približne1 000 rokov pred Kristom a udialo sa to niekde tu, v gastronomicky tak trochu zabudnutom kúte sveta – v našej východnej Európe. Kelti si tu totiž všimli zvláštnu hlúbovitú rastlinku, ktorá sa dala parádne variť a dlho skladovať, tak ju začali vo veľkom pestovať. Dokonca jej podarovali aj meno – káp. Čo v ich jazyku znamenalo hlava. Nevieme, prečo siahli práve po tomto názve, keďže kapusta v tých dobách ešte žiadnu hlavu nemala, jej listy boli rozkošatené a nepriliehali k sebe tak, ako to vidíme na pultoch supermarketov dnes. Zrejme však hlavu nejako musela pripomínať, pretože tento slovný základ sa potom presunul takmer do všetkých jazykov, ktoré s kapustou prišli do styku. Keď hovoríme o kapuste, vedci zaoberajúci sa históriou potravín a stravovania sú vždy veľmi opatrní, pretože v starých textoch sa len ťažko dá presne identifikovať, o ktorý z kultivarov kapusty ide. Z prapôvodnej kapusty totiž postupne vznikali aj zeleniny, ktoré dnes poznáme pod názvom kel, brokolica či karfiol. Nehovoriac o tom, že už napríklad v starovekom Grécku či Ríme poznali viacero druhov kapusty aj kelových listov a rozdeľovali ich podľa ich krehkosti a toho, či boli vhodnejšie na dusenie alebo ako základ surového šalátu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite