Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlaté zrno Levanty

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Najčastejšie ho nájdeme v pestrofarebných šalátoch rôznych módnych bistier alebo ako základ napodobenín stredomorských vegetariánskych lahôdok – guľôčok či fašírok. K nám zavítal pomerne neskoro, napriek tomu, že na svete existuje už od biblických čias. Volajú ho jednoducho: bulgur.

Zlaté zrno Levanty PROFIMEDIA Tabuleh s paradajkami a petržlenom. Pripraviť sa dá naozaj rýchlo.

jeho púť sa snažia všakovakí zapálení výskumníci zdokumentovať, no je to mimoriadne ťažké. Za jeho rodisko sa považuje územie Levanty čiže východného pobrežia Stredozemného mora. Vraj v tejto mimoriadne úrodnej a na kultivačné práce úspešnej časti sveta sa stal ten zázrak, alebo skôr náhoda. My sa prikláňame k tej druhej možnosti, pretože, ako vieme, absolútna väčšina všetkých kľúčových vynálezov ľudstva musela mať dve mimoriadne dôležité ingrediencie: ľudskú lenivosť – presnejšie mimoriadnu vynaliezavosť v tom, ako si uľahčiť život – a šťastnú náhodu. 

A tak to zrejme bolo aj s bulgurom. Približne 4 000 rokov pred Kristom si jeden priekopník nového životného štýlu – poľnohospodárstva povedal, že si uvarí pšenicu. Postavil teda nad oheň kotlík s vodou, nasypal do neho to vzácne zrno a nechal ho variť. Lenže zrazu ho niečo vyrušilo, nejaké povinnosti, alebo mu to v tej stresom nabitej dobe skrátka vyfučalo z hlavy a na kotlík zabudol. Oheň pod ním vyhasol a pšenica jednozrnná sa v ňom uvarila len do polovice. Navyše na tom horúcom slnku sa ešte aj vysušila. Keď si na ňu po dvoch dňoch náš vystresovaný chudák spomenul a uvidel, čo spôsobil, tak ho to dožralo, že sa na tej pšenici pekne vybúril. Kopol do kotla, pšenica sa vysypala, no to mu nestačilo. 

Od tej zlosti na seba a svoju zábudlivosť, či na to, aký je k nemu svet nespravodlivý, schytil prvý väčší balvan a začal ním do tej pšenice mlátiť ako zmyslov zbavený.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite