Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fakír v kine

.maroš Bafia .lifestyle .zásah

Keď prídu do kina štyria ľudia, vravím si: škoda. Po fakírovi, ktorý mal vraj absolvovať nezvyčajnú cestu, si vravím: „mohol som stráviť deväťdesiat minút na terase, v meste pri káve a zmrzline.“ 

sú knihy, ktoré si zaslúžia byť sfilmované a čitateľ si vo svojej fantázii predstavuje jednotlivé filmové scény. Kniha Neobyčajné putovanie fakíra uviaznutého v skrini z IKEA si zaslúži byť aspoň priemerným filmom. Po jeho pozretí si divák, ktorý knihu čítal, želá reset pamäti. A možno i ten, čo knihu nečítal. Film Nezvyčajná cesta fakíra, ktorý uviazol v skrini má s knižnou predlohou pramálo spoločné. A to je neobyčajná škoda. Spisovateľ Romain Puértolas nám vo svojej knihe ponúka ťažké témy podané s ľahkosťou. Témy chudoby, sociálnych nerovností sa v jeho príbehu vznášajú ako pierko, do ktorého zľahka fúkneme. Všetci vieme, že život je nespravodlivý, ale prečo by sme mali žiť v permanentnej depresii? Puértolasova kniha vami možno nijako neotrasie a pravdepodobne na ňu skoro zabudnete, ale v momente čítania vám ponúkne zábavu a chuť byť tým Adžatašatruom. Tým chlapcom, ktorý zažije všetky dobrodružstvá. Kniha samotná je takmer hotový scenár. Má nezvyčajného pasívneho protagonistu, fakíra, ktorý za pár dní zhodou okolností precestuje polovicu Európy, zamiluje sa a zbohatne. Z obyčajného zlodejíčka sa stáva vážený občan západného sveta. 
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite