Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paríž bez šarmu? Nemožné

.marína Gálisová .lifestyle .dovolenka

Nemožné, ale stalo sa. Lebo ísť do Paríža, to nie je len tak. Kto tam príde, akoby vstupoval do snov, predstáv, umeleckých diel, inšpirovaných týmto mestom. A očakávania sa zrazia s realitou.

Paríž bez šarmu? Nemožné LE DESK/ALAMY/PROFIMEDIA Paríž nemusí byť taký, aký si ho vysnívate, takže so snívaním opatrne.

začne sa to už na ceste z letiska – ak si v autobuse nedáte pozor, neupriete zrak do nejakej estetickej príručky cestovateľa a chcete vnímať naplno, uvidíte, čo ste nechceli. Pohľady na les banlieues, neslávne známe chudobné predmestia Paríža, vo vás zanechajú dojem, že ste v treťom svete alebo v postapokalyptickom filme – ergo, v dovolenkovom pekle.

Pod nadjazdmi, čo križujú hlavnú cestu, ktorou vás autobus vezie, polihujú bezdomovci, očividne sfetovaní, pri svojich horách starých nákupných vozíkov a odpadkov. Otrasiete sa a poviete si, že problémy sú všade a že predsa nejdete skúmať tieto problémové oblasti, ale krásne, romantické srdce Paríža. To srdce, ktoré inšpirovalo nekonečný rad tvorcov, ktoré stále oživuje celý kontinent a na rozdiel od ekonomicky výkonnejšej nemeckej časti európskeho dvojmotora je stále stelesnením šarmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite