Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všadebol

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ak na nás niečo naozaj vyskakuje z každej konzervy, lesklého čokoládového obalu či chladničky, nie je to celebritka našej európskej periférie, ale – čuduj sa svete – jedna nenápadná a do osemnásteho storočia nami pomerne málo preskúmaná strukovina. Volá sa sója.

Všadebol YANA GAYVORONSKAYA/ALAMY/PROFIMEDIA Jemné tofu konzistenciou pripomína panna cotu. Nepotrebuje nič viac, len pokvapkať kvalitnou sójovou omáčkou, ochutiť wasabi a ozdobiť kytičkou žeruchy.

iste si všetci v socializme narodení pamätajú, aká to bola záplava nových, nepoznaných polotovarov, ktoré spestrili naše vyprázdnené obchody a neskôr supermarkety. Namiesto masla všakovaké bizarné margaríny, pri ktorých nebolo treba čakať, kým popustia a dokonca ich nebolo treba ani soliť – lebo už boli posolené. Pomedzi všetky tie náramne rafinované a vazelínu pripomínajúce výdobytky modernej doby sa k nám priplichtila aj sója v čudnom prezlečení za zdravšiu verziu mäsa. V žltočervených vreckách s bombastickým nápisom „Sójové kocky – aj s receptom!“ sľubovali onakvejší a predovšetkým zdravší život. A tak si všetci doma namáčali kocky či plátky zlisovanej sójovej drviny do všakovakých bujónov, roztokov vegety či maggi korenia, aby na vlastné chuťové bunky pocítili, ako chutí zdravie. U nás doma to na nás testovala mama, ale len raz. Pretože po slávnostnom uvedení sójových rezňov nadivoko sa otec vyjadril, že to chutí ako vecheť. A bolo po našom rodinnom vegetariánstve. Na sóju sa na dlhé roky zanevrelo.

Veľká škoda, že u nás sóji reputáciu takto pokazili akési divné vegetariánske náhrady, pretože iné produkty sóje, z ktorých žije celá Východná  a Juhovýchodná Ázia, sú vyslovené delikatesy. U nás opäť spadli do kútika „zdravá výživa“, a tak v nich nikto nehľadá kulinársky zážitok a dokonca pri nich neočakáva ani žiadnu chuť. Pritom také tofu chuť má, dokonca ak je čerstvé a s láskou vyrobené, dokáže byť fantastickou lahôdkou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite