Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jazvečík v rožku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Už je to tu, otvárajú sa kúpaliská, je tu letná sezóna. Prechádzame sa pomedzi tie všetky langoše, vyprážané hranolčeky, zmrzliny a grilované morské šťuky, až kým nenarazíme na rad, v ktorom nervózne stoja vyhladovaní tínedžeri. Predávajú tam hotdog.

Jazvečík v rožku MAGONE/ALAMY/PROFIMEDIA Dokonalý párok má pri zahryznutí počuteľne prasknúť a vyliať všetky šťavy. Práve vďaka tomu máme na svete párok v rožku. Ako ochranu pred fľakmi.

kto by si to nepamätal: vystresovaná telnatá teta v dederónovej zástere či fúzatý ujo v dierkovanom tielku a pred nimi čudné hroty s ponapichovanými rožkami. Opodiaľ obrovské dávkovače na kečup a horčicu, ešte ďalej horúca voda v hrnci a v ňom čvachtajúce sa párky. Čakajú v tom horúcom kúpeli na svoj údel – stať sa jednou z najhorúcejších streetfoodových jedál modernej doby. Kde sa vzal ten nápad, pchať párok do rožku a volať ho tak čudne? Nuž, na to existuje neuveriteľné množstvo zaručene pravdivých historiek a jedna lepšia ako druhá. 

Samozrejme, pomenovanie párka v rožku si uzurpujú v prvom rade Američania. Treba im ho nechať, pretože spojenie hotdog sa naozaj začína spomínať až v deväťdesiatych rokoch devätnásteho storočia, a to celkom presne na internátoch univerzity Yale. Prezývka vraj vznikla preto, že nemeckí migranti v areáli študentských domovov predávali grilované párky z pojazdných vozov, ktoré nápadne pripomínali tie, čo mávali v tých časoch šarhovia. Pri tejto podobnosti teda netrvalo dlho a po Yale začali kolovať vtipy o tom, že tie páročky chutia tak božsky preto, lebo do nich Nemci melú psie mäso. Konkrétne mäso z tých čudných psov, ktoré so sebou do Ameriky dotiahli a potulujú sa im okolo vozov. Boli to jazvečíky a náramne sa tvarom na tie párky podobali. Pri šírení tejto zlomyseľnej klebety pomáhali aj samotní nemeckí predajcovia, pretože svoj produkt naozaj predávali pod názvom Dachshund – čiže jazvečík.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite