Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Efemérna Efeméra

.boris Ažaltovič .lifestyle .zásah

Podenka, latinsky Palingenia alebo ešte krajšie po francúzsky Ephémère – pominuteľná. Vážka, nenápadný hmyz, ktorý žije len jeden deň. 

Efemérna Efeméra Janos Bugany/MTI via AP Podenka, Palingenia longicauda, žije len jeden deň.

podenka, latinsky Palingenia alebo ešte krajšie po francúzsky Ephémère – pominuteľná. Vážka, nenápadný hmyz, ktorý žije len jeden deň. „Ráno sa prebúdza, svoj život prežíva ako súvislý nádherný tanec v kŕdli s ostatnými podenkami a ku koncu dňa telíčka upadajú v tvare bieleho kvetu na hladinu Dunaja a miznú v kolobehu striedania života a smrti.“ Takto opisuje námet svojej novej kompozície Palingenia, ktorú zložila na objednávku Essenskej filharmónie, slovenská skladateľka Ľubica Čekovská.

Hudba – podenka sa prebúdza k životu perkusiami, nosnú melódiu symbolizujúcu život podenky stvárňuje harfa v ostináte podfarbovanom gradujúcimi sláčikmi a následne rozjarenými drevenými dychmi. Keď hudba začína tmavnúť, podenka v priam džezovom tanci ešte niekoľkokrát vzlietne k slnku, aby nakoniec v krištáľovo čistej variácii hlavnej melódie padla bezvládne na hladinu Dunaja.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite