Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozdeľuj a panuj!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Bez neho si nevieme predstaviť thajskú, vietnamskú, indickú či mexickú kuchyňu. Jeho ploché lístky s typickou citrusovo-anízovou chuťou si počas tisícročí opantali doslova celý svet. A keď nie lístky, tak potom určite jeho plody – nenápadné voňavé guľôčky koriandra.

Rozdeľuj a panuj! ESKYMAKS/PROFIMEDIA Ešte v novoveku sa verilo, že koriander urobí z muža v posteli vášnivé zviera.

patríme medzi krajiny, v ktorých sa viac využívali tie guľôčky, než čudne voňajúce listy. Pridávali sa ako hlavná zložka do uhoriek nakladaných na kyslo či pestrofarebných čalamád. Kto by si nepamätal tú zvláštnu horko-kyslú chuť, keď sa mu podarilo omylom zahryznúť do koriandrovej bodky zachytenej na nakladačke?  Utešené zrniečka, plávajúce v roztoku pomedzi závoje kôpru, vyzerali ako také exotické akváriové rybičky. Nejedli sa, boli iba na okrasu.  Koriander, skrátka, nepatrí medzi mrkvy, ktoré by sa u nás tešili mimoriadnej kulinárskej obľube. A pritom je veru málo korenín, ktoré by tak úzko súviseli s našou európskou civilizáciou, ako práve tento krehkejší, subtílnejší a celkovo dengľavejší petržlen. 

Hovorí sa, že síce pochádza z Iránu, no najstaršie dôkazy o využívaní koriandra máme z Izraela. Už v mladšej kamennej dobe si na ňom pochutnávali miestni obyvatelia. Napokon, koriander sa spomína aj v starom zákone, konkrétne v štvrtej knihe Mojžišovej – Numeri, kde ho dokonca prirovnávajú k bájnej manne nebeskej. Je to trošku zvláštne prirovnanie, keďže mu napokon prischlo práve toto meno. Je odvodené z gréčtiny a slovo kóris znamená ploštica. Koriander jednoducho svojou vôňou pripomínal našim milým stredomorským predkom zápach ploštíc. To im však zjavne príliš neprekážalo, pretože ho začali pchať naozaj do všetkého. Verili totiž tomu, že bylinka, ktorá má taký záhrobný zápach, musí mať jednoznačne liečivé účinky. A prvé, na čo ju okamžite začali predpisovať, bola, samozrejme, choroba najkrutejšia, čo zanechávala jazvy na tele i na duši – mužská impotencia. Ešte v novoveku sa verilo, že koriander urobí z muža v posteli vášnivé zviera. Čo už v takom stredoveku? Za všetko hádam povie fakt, že každá malebná kláštorná záhradka bola vtedy obsiata koriandrom, len to tak šumelo strapatou vňaťou vo vánku tejto „doby temna“. Na jeho vynikajúce účinky verili rovnako Rimania, ako aj Egyťania. Napokon, koriander sa našiel aj vo výbavičke na poslednú cestu faraóna Tutanchamóna. 

„Koriander sa teda veľmi účinnou sexistickou marketingovou stratégiou pretlačil do jedálnička po celej planéte.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite