Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smotanový sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je najmladší zo všetkých talianskych syrov, no žne po celom svete najväčšiu slávu. Pričom mnohí by sa vedeli sporiť, či je to vôbec syr. Bez neho si neškrtne v kuchyni ani jeden cukrár. Ženy sa zasnívajú, stačí ho len vysloviť. Mascarpone.

Smotanový sneh FUNANDREJSS/PROFIMEDIA Mascarpone, to nie je len tiramisu. Rovnako dobre sa vie uchytit aj vslanej kuchyni. Komu sa nechce hned vyrábat syrovú roládu, môže sinatriet mascarpone namiesto masla rovno na chleba.

meno ako z mafiánskeho filmu. Človek by čakal nejakého na tvári zjazveného podliaka v nenútenom obleku s ružou v klope ako vyčkáva pri svojom bugatti na nič netušiacu obeť. A ono je to obyčajná smotanová pasta. No – obyčajná. Talianska! Frivolne povoľná, oddane prispôsobivá, na jazyku prítulná až strach. Zatiaľ čo iné syry dávajú o sebe v jedlách rázne vedieť, mascarpone nie. To hrany uhládza, skôr je to typ, čo nechce vytŕčať a pripravuje pôdu pre tých výraznejších a ambicióznejších.  Niet hádam ingrediencie, s ktorou by si nerozumelo a ktorú by nepozdvihlo. Niektorí o ňom šíria klebety, že vraj samo osebe veľa chuti nemá, no zato dokáže nevyberavo chute kradnúť. Aj preto ho talianske gazdiné držia v chladničke poriadne zavreté alebo aspoň mimo dosahu nejakej obzvlášť výraznej vône či chuti. Mascarpone totiž, ak pri sebe zavetrí niečo zaujímavé, hneď to chce mať, hneď sa tým chce stať. Prečo je to tak? Ide totiž o absolútne čerstvý, ešte takpovediac dýchajúci syr pripravený z tučnej smotany. Nezreje, je len vyzrážaný a musí sa spotrebovať maximálne do týždňa. Vďaka tomu, že nie je konzervovaný soľou v takej miere ako ostatné syry a že má zároveň taký veľký obsah tuku, sa z neho stáva nevyberavá špongia na iné pachy a chute. Aj preto je také obľúbené ako nosič chutí do všetkých tých dezertov a tôrt, kde tvorí hlavnú krémovú zložku. Tvaroh je príliš výrazný, dokonca až kyslý, zatiaľ čo mascarpone takmer vôbec  necítime a dodá navrch ešte neodškriepiteľný smotanový nádych.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite