Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potešenie z Benátok

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je mramorovo fľakaté, šťavnaté a omamné až strach. Číha na nás z taniera ako dajaké exotické zviera, na povrchu dýcha tmavá hebká pokožka z vlhkej vrstvy kakaa, vo vnútri vášeň. Zaboríme doň dezertnú lyžičku a sme stratení, niet návratu späť. Tiramisu.

Potešenie z Benátok BRENT HOFACKER/ALAMY/PROFIMEDIA Tiramisu v preklade znamená „poteš ma“, „urob mi radosť“. Nečudo, veď obsahuje kombináciu vecí, čo nám v živote robia radosť: alkohol, káva a čokoláda.

ak niečo v kulinárskom svete urobilo rýchlu a ohromujúcu kariéru, takpovediac, zo dňa na deň, je to práve tento benátsky dezert. Ešte na začiatku sedemdesiatych rokov ho nikto nepoznal a už o desať rokov ho má v ponuke pomaly každá lepšia kaviareň. Ľudia sa do tiramisu absolútne zamilovali. V čom tkvie tento zázrak? Hovorí sa o troch dôvodoch. Prvým je veľmi nenáročná príprava, ktorú zvládne aj to najväčšie cukrárske nemehlo, čiže mať ho v ponuke nie je pre žiadnu cukráreň, kaviareň či reštauráciu veľký problém. Druhý dôvod je unikátna a nová chuť, ktorá vychádza z prekvapivej kombinácie jemného syra, kávy, horkého kakaa a surového žĺtka. V novších variáciách sa doň dáva ešte dezertné víno, rum či likér, čo exotický zážitok ešte prehlbuje. No a do tretice, zákusok napriek svojej ťažkotonážnej a omamnej chuti pôsobí neuveriteľne ľahko. Ako taký hebučký vankúšik. Bežný človek však na to, aby miloval toto mramorové čudo, nepotrebuje nejaké vážne dôvody. Stačí ho ochutnať a je to tam. Tá šialená kombinácia všetkých tých vecí, čo nám v živote robia radosť: alkohol, káva, kakao – čiže čokoláda. Keby sa tam ešte dal nejako vopchať tabak, bolo by to dokonalé. Možno práve preto sa tento dezert tak volá. Tiramisu totiž v doslovnom preklade znamená „vytiahni ma hore“ a  používa sa vo význame „poteš ma“, „urob mi radosť“. Všetky ľudské neresti a slasti na jednom mieste, v jednom temnom, zamatom potiahnutom kúsku.

Podľa toho, ako je tiramisu po svete rozšírené, človek by čakal, že patrí medzi absolútne klasiky a má prinajmenšom takú tiahlu históriu ako zmrzlina či čokoláda. No nie je to tak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite