Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Barman žonglérom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Bublinky, orosené poháre, ľad. Nablýskaná atmosféra, usmievavé tváre, odviazaná nálada. A všetok ten virvar diriguje uhladený chlapík v smokingu so šejkrom v ruke. Usmieva sa a zázračne plní všetky želania. Je to kúzelník a jeho majstrovský trik sa volá kokteil.

Barman žonglérom LILIGRAPHIE/ALAMY/PROFIMEDIA Nemusíme vedieť žonglovať ani otvárať fľaše v letku, no na výrobu kokteilov sa patrí mať doma aspoň skromnú nerezovú barmanskú výbavičku.

ak hľadáme prvé stopy po niekom, čo vzal do rúk dva poháre a začal v nich vyrábať povzbudivú zmes, ktorú po pretrepaní podával davom, musíme sa vraj vrátiť pekných 7 000 rokov pred Krista. Už vtedy vraj drinky uzatvárali do vydlabaných tekvíc a zrejme ich v nich aj miešali.  Dobyvateľ Cortez opisoval kráľovi Karolovi V. vo svojom liste, ako aztécky vládca Montezuma popíja svoje vymiešané kakao z niečoho, čo pripomína zlatý cylinder. Šejkre teda existovali už dávno predtým, než sa začalo ľudstvo obšťastňovať tým, čomu sa dnes hovorí tak vznešene mixológia. V devätnástom storočí, keď nápad miešať navzájom alkoholické drinky a dávať im vtipné názvy vznikol,  to ešte považovali iba za zručnosť. No len čo sa doba prehupla do dvadsiateho storočia, plného moderných vynálezov a bezstarostnej zábavy, stalo sa z tejto disciplíny nielen senzorické cvičenie, ale aj umenie.

Slovo cocktail na popis miešaného nápoja sa začína objavovať v záznamoch už na konci osemnásteho storočia. Vtedy sa pokúšali zrejme pod jedno slovo zaradiť všetky alkoholické nápoje riedené vodou alebo iným nealkoholickým nápojom. Ale prečo práve cock tail – kohútí chvost? Mnohí si myslia, že je to vďaka tomu zvláštnemu zvyku kokteily gýčovo ozdobovať, takže z nich neustále niečo drzo vytŕča, či už slamka, napichnutá kandizovaná čerešňa alebo úbohý papierový dáždnik. Nie je to však tak. Kohútí chvost sa kedysi v anglicky hovoriacich krajinách hovorilo koňom, ktoré neboli čistokrvné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite