Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Temná slza Východu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je tmavá, farbou pripomína bahnité rieky juhovýchodnej Ázie či zaschnutú krv dávnych bojovníkov. Na ochutnanie zarazí silnou slanou chuťou, no po prvotnom šoku príde jemný, zemitý tón. Kto by to povedal, že najpoužívanejšie dochucovadlo na svete bude práve zo sóje?

Temná slza Východu MIXA/ALAMY/PROFIMEDIA Sójová omáčka nie je omáčka, ale obyčajné dochucovadlo, presnejšie povedané, ázijská soľ.

medzi majstrami sushi existuje signál, ktorým dávajú svojmu personálu vedieť, že sa práve otvorili dvere a dovnútra sa sype banda Európanov či Američanov. Vykríknu len: „Viac sójovej omáčky!“ Všetci sa vtedy uškrnú, do nádobiek a mištičiek porozlievajú ten granátový mok a tešia sa na roztomilé predstavenie, keď si v sójovke začnú západniari namáčať všetko, čo im príde pod ruku. Niektorí sa zase zahrajú na hrnčiarov a v mištičke si zo sójovky a japonského chrenu wasabi uhnetú nejaké to hnedozelené bahienko, aby ním obalili a tým kompletne znehodnotili filigránsku prácu sushimajstra. Západniari, jednoducho, sójovú omáčku milujú a milujú ju ako sa patrí – vo veľkom. Možno nás mýli to pomenovanie omáčka. Máme pocit, že sa v nej všetko musí pred položením do úst vyváľať alebo sa z nej pokúšame niečo na spôsob omáčky vytvoriť – aby to bolo mazľavé a bolo toho veľa. Pričom sójová omáčka je obyčajné dochucovadlo, presnejšie povedané, ázijská soľ.

„ A ako to už pri našich kamarátoch vegetariánoch býva, keď sa hľadá náhrada za mäso, siahne sa po sóji.“

Kedysi bola v Ázii, a nielen tam, soľ natoľko vzácna, že sa naši predkovia snažili vymyslieť niečo, čo by bolo lacné a dokázalo jedlo osoliť podobne intenzívne. Z tohto dôvodu vznikla omáčka z kvasených rýb. V Ázii ju volali kecap, u nás napríklad v starovekom Ríme garum alebo liquamen. V Európe sa na rybiu omáčku po objavení výdatných nálezísk kamennej soli zabudlo, v Ázii pretrvala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite