Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katalánsky buldoček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Keď prekročíme južné hranice Francúzska, či už pri Atlantiku alebo Stredozemnom mori, ocitneme sa vždy v čarovnej zemi. Katalánsko a Baskicko sa od seba líšia ako oheň a voda – naturelom, prírodnou scenériou, bohatstvom. No jedno ich spája. Neuveriteľný fortieľ v príprave jedál.

Katalánsky buldoček MURDO MACLEOD/POLARIS/PROFIMEDIA El Bulli, ikonická reštaurácia na katalánskom Costa Brava, päťkrát najlepšia reštaurácia sveta, si slávu získala vďaka zručnosti, rozhľadenosti a veľkému srdcu jej kuchára Ferrana Adriu.

v najprestížnejších rebríčkoch najlepších reštaurácií sveta nájdeme vždy medzi prvou dvadsiatkou minimálne zo tri reštaurácie z Katalánska alebo Baskicka. Striedajú sa na vrcholných pozíciách, no zatiaľ ani jedna nedosiahla to, čo El Bulli, ikonická reštaurácia na katalánskom Costa Brava. Päťkrát najlepšia reštaurácia sveta, z toho trikrát po sebe v rokoch 2007, 2008 a 2009. Nebolo gastronauta a neskôr umelca, biznismena či politika, ktorý by ju nepoznal a netúžil v nej povečerať. Túto celosvetovú slávu získala vďaka zručnosti, rozhľadenosti a veľkému srdcu jej kuchára Ferrana Adriu.

Narodil sa v Barcelone a začínal ako umývač riadu v Hoteli Playafels situovanom v mestečku Castelldefels. O prípravu jedál sa živo zaujímal, čo nezostalo bez povšimnutia, tak si ho pod ochranné krídla zobral miestny šéfkuchár a zasvätil ho do tajov tradičnej katalánskej kuchyne. Ferrran však v prímorskom letovisku dlho nevydržal a nechal sa zamestnať v jednohviezdičkovej reštaurácii El Bulli, ktorú založili a viedli na svojom pozemku podnikatelia z Nemecka, Hans Schillling spolu so svojou manželkou Markétou, emigrantkou z Československa. 

„Žiadosti o stôl prichádzali v miliónoch, no za sezónu bola schopná obslúžiť len 8 000 hostí.“

Reštauráciu pri zakladaní v roku 1961 pomenovali El Bulli, pretože boli náruživými chovateľmi francúzskych buldočkov. V roku 1976 získali prvého Michelina so šéfkuchárom Jean-Louisom Neichelom, no potom dlho, dlho nič. Až kým im nezaklopal v roku 1984 na dvere mladý dvadsaťdvaročný chalan, že by si rád u nich vyskúšal kuchára alebo aspoň pomáhal v kuchyni. Prijali ho a už o dva roky kuchyňu viedol. O ďalšie tri už El Bulli pod jeho vedením získava druhú hviezdu a o sedem rokov neskôr, v roku 1997 tretiu. Medzitým sa však Ferran Adria stal jej spoluvlastníkom, pretože len vtedy môže ašpirovať na tri hviezdy. So svojím podielom však podnikol odvážny a prezieravý krok. Časť z neho predal milionárovi Miquelovi Hortovi a ten priviedol do El Bulli biznismenov a politikov, ktorí o zaujímavej a novej kuchyni talentovaného Ferrana začali rozprávať v tých správnych kruhoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite