Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Halda z mesiaca

.marína Gálisová .lifestyle .lifestyle

Kto má rád Banskú Štiavnicu, mal by sa ísť pozrieť na Španiu Dolinu. Je to taká Štiavnica v malom, domy v kopcoch, zovšadiaľ očarujúci výhľad. Ba aj jeden miniatúrny tajch sa tu nájde.

výlet do tejto obce nad Banskou Bystricou bol dlho komplikovaný stavom cesty, ktorá sa hadila do kopcov a na okrajoch rozpadávala. Dnes je cesta zrekonštruovaná a ide sa po nej hladko. Určite hladšie, ako sa šlo v lete roku 1764 dvom synom Márie Terézie, korunnému princovi Jozefovi a jeho bratovi Maximiliánovi, ktorí sem prišli na takzvanú vizitáciu, čo musela byť pre horskú obec veľká česť. Návšteva však mala svoj dôvod: v tom období sa meď zo Španej Doliny vyvážala do celého sveta, čo prospievalo aj cisárskej pokladnici. Na prítomnosť princov dodnes upozorňuje pamätná tabuľa a upravená Cisárska štôlňa (pôvodne nazývaná Denná), ku ktorej sa ide rovno z rozkošného námestíčka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite