Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nafúkanec

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na tanieri kruh, na kruhu plnka z pudingu a šľahačky. Na nej ďalší kruh z toho istého cesta, ten je však tak čudne zatočený, že pôsobí ako veternicová čiapka. Podľa tvaru ho u nás aj voláme. Veterník.

Nafúkanec EKATERINA SMIRNOVA/PROFIMEDIA Veterník je kráľom všetkých cukrární a v rôznych formách ho vyrábajú po celom svete.

kde sa vzal tento kráľ všetkých cukrární, ten úžasný spoločník upravených dám v rokoch, čo sa pravidelne v sobotu alebo v nedeľu stretali pri griotke a koláči? O pozornosť návštevníkov súperil vo veľkých presklených chladiacich boxoch s krémešom, no zdá sa, že veterník to mal vždy tak trochu vyhraté. Na rozdiel od krémeša sa nedrobil, jeho plnka neutekala spod vrchnáka lístkového cesta pri každom zatlačení dezertnou vidličkou a dal sa jesť omnoho elegantnejšie. V nestráženej chvíli dokonca aj rukami. No najväčším jeho tromfom bolo cesto. Zvláštne, mastné cesto s dutinkami, ktoré sa lámalo na jazyku a bravúrne dokázalo doniesť a sprevádzať chuť všetkých tých vanilkových či karamelových náplní tam, kam patrí. To cesto sa volá odpaľované a má zaujímavú históriu.

Prvá zmienka o ceste, ktoré sa zázračne nadúva a nafukuje bez toho, aby sme do neho dali kvas, kvasnice či sódu bikarbónu, siaha až do šestnásteho storočia. Vtedy žil istý kuchár so zábavným menom Pantanelli a patril medzi početnú skupinku talianskych kuchárov, ktorú si so sebou doniesla do Francúzska Katarína Mediciová.  Bolo to presne sedem rokov po tom, čo spolu s ňou opustil rodnú Florenciu, už to možno aj ľutoval, opúšťal sa a zrazu sa stal zázrak. Pri malom experimentovaní sa mu podarilo vymyslieť cesto, ktoré počas pečenia vytváralo v sebe obrovskú bublinu. Doslova sa samo nafukovalo. Navyše aj celkom dobre chutilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite