Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deti čítajú menej. Nie je to zlá správa

.marína Gálisová .lifestyle

„Knihy už vôbec nečítam,“ mykol plecom syn, keď som sa pýtala, čo mu donesiem z kníhkupectva. Vyschlo mi v krku. Kam ten svet speje? A potom vyklopil celú pravdu.

Deti čítajú menej. Nie je to zlá správa Diana Černáková/SITA

len aby bolo jasné, kníh máme toľko, že by sa z nich dal postaviť menší domček. Detských tiež. Pracujeme s textom, s knihami, a dokonca aj vo voľnom čase (dobre, toho je málo), čítame. Knihy sme deťom vždy kupovali, čítali, odporúčali, ale nenatláčali. Tak nejako sme sa nádejali, že ich to čítanie chytí. Veď gény neoklameš, alebo áno?

A teraz mi môj najstarší (takmer 15-ročný) povie, že prestal čítať. Úplne.

Kým som stihla zinfarktovať, dodal, že knihy zásadne počúva. V audio podobe, v angličtine. Baví ho skôr non-fiction ako beletria. A najlepší zážitok mal z knihy o astrofyzike, ktorú načítal sám autor. Presne pri tej nahrávke totiž vedel, čo chce autor zdôrazniť, čo považuje za najdôležitejšie. Vnímal intonáciu, pauzy, tón hlasu.

„Naše deti teraz opäť objavujú čaro priameho, živého rozprávania, a to aj vďaka všetkým technológiám, na ktoré my toľko nadávame.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite