Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mesto nula: Dobré cyklotrasy? Len pol percenta sumy z predraženého obchvatu a máme tu Amsterdam

.denisa Gdovinová .lifestyle

Kampaň Do práce na bicykli chce do ulíc vylákať čo najviac ľudí. Ale dokáže vytvoriť dostatočný tlak na to, aby mesto vybudovalo bezpečné cyklotrasy? Šéf cyklokuriérov Švihaj Šuhaj hovorí o tom, ako môže mesto vytvoriť ideálne cesty pre bicykle.

.mesto nula: Dobré cyklotrasy? Len pol percenta sumy z predraženého obchvatu a máme tu Amsterdam iaarts/Stockimo/Alamy/profimedia

ako by mala vyzerať ideálna cykloinfraštruktúra, o tom hovorí prevádzkový riaditeľ cyklokuriérov Švihaj Šuhaj Šimon Krošlák. Päť rokov pracoval v teréne a denne brázdil na bicykli s nákladom bratislavské ulice. Aj keď je dnes už iba v kancelárii, každý deň dochádza do práce na bicykli. Postavenie cyklistu pozná dôverne.

cyklodoprava nemá vytlačiť autá z centra mesta

Ak chceme, aby sa kvalita dopravy v meste zlepšila, nemôžeme sa zamerať na jeden druh dopravy. Veď bicykel nie je pre každého, aj keď podľa mňa je skoro pre každého. V mestách ide o problém efektívneho podelenia priestoru. Máme tu určitú uličnú a cestnú sieť, ktorou sa musíme všetci prepraviť. Najmenej efektívna preprava je automobilová, najefektívnejšia je hromadná preprava. Chodec síce zaberá najmenej miesta, no neprejde veľké vzdialenosti. Bicykel má už väčší akčný rádius. Ideálna doprava v meste je komplex všetkých druhov, no pomerne tak, aby tých najmenej efektívnych spôsobov bolo čo najmenej.

cyklodoprava má byť súvislá

Jasné, bicykel dokáže prejsť všade - aj po tráve, aj po skale, ja sa po toľkých rokoch nebojím bicyklovať ani pozdĺž štvorprúdovky. Ale tak by to nemalo byť. Podľa štatistík má vraj Bratislava okolo dvesto kilometrov cykotrás. Vau, super, ale kde sú? Viac ako polovica je hrádza pozdĺž Dunaja. A zvyšok sú krátke fragmenty, ktoré sa končia prinajlepšom v ceste, prinajhoršom v múre. Máme dlhšie cyklotrasy ďalej od centra, v Ružinove či v Petržalke. Chýba však prepojenie v Starom Meste. Je ideálne, ak sa viem z Petržalky dostať do Ružinova, do Nového Mesta aj do Karlovky.

cyklodoprava musí mať plán, ktorý sa dodržiava

Jazdím už od dlhé roky a vidím, že ľudí na bicykloch pribúda, aj napriek tomu, že slušnú cyklosieť stále nemáme. Tlak je, ale mení sa máločo. Kto by mal tlak vytvoriť? Už v 90. rokoch, krátko po revolúcii, vznikla koncepcia rozvoja cyklodopravy v Bratislave. Aj v územnom pláne máme celkom slušne naplánovanú cykloinfraštruktúru, ktorej jediný problém je, že sa nerealizuje. Naopak, ak sa buduje nový veľký projekt, cez ktorý ide v územnom pláne cyklostrasa, mesto si ani nevymôže od developera jej vybudovanie. To je napríklad prípad nákupného centra Eurovea. Napriek tomu, že tadiaľ v územnom pláne vedie cyklotrasa, je v zóne Eurovea zákaz vjazdu cyklistov.

cyklodopravu by mali presadzovať moderní developeri

Aj to je cesta. Nových projektov sú v meste desiatky a mesto by si mohlo dupnúť, vyžadovať investíciu vo verejnom priestore. Bežne sa robí, že developer zrekonštruuje napríklad križovatku, ktorá stojí v blízkosti jeho projektu. Prečo by nemal spraviť aj cykloštruktúru? Iniciatíva však musí zrejme ísť od mesta, ktoré musí cyklodopravu posunúť vyššie vo svojom hodnotovom rebríčku.

cyklodoprava nie je drahá

Keby ste si náklady na cyklodopravu porovnali s nákladmi na výstavbu ciest, sú nepomerne menšie. Napríklad hrádza pri Dunaji je úplne luxusná cyklotrasa so šírkou jedného cestného pruhu. Pritom má obrovskú kapacitu. Cyklotrasa v porovnaní s jedným jazdným pruhom vychádza oveľa efektívnejšie. Spotrebujú menej palív, nepotrebujú byť tak odolne vystavané, veď cyklisti vážia menej než kamióny, a zďaleka nepotrebujú takú údržbu ako cesty. Sú jednoznačne lacnejšie. Veď keby sa len pol percenta zo sumy, ktorá ide na miliardový obchvat Bratislavy, vrazilo do vybudovania cykloinfraštruktúry, o chvíľu tu máme Amsterdam.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite