Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žirafka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sezóna medvedieho cesnaku sa pomaly končí, no netreba si hneď zúfať. Ak totiž neprestaneme chodiť do lesa, možno natrafíme na skutočný poklad. Môžeme totiž nájsť prvú jarnú hubu, skutočnú pochúťku nad pochúťky, naozajstný skvost. Volá sa smrčok obyčajný.

Žirafka MIRCEA COSTINA/ALAMY/PROFIMEDIA Smrčky sú v takomto surovom stave jemne jedovaté, preto ich treba vždy pri konzumácii tepelne upraviť.

vo Francúzsku sú za ňu schopní zberači a následne všakovakí jarní labužníci položiť aj život. Dobre, možno trochu preháňame, ale každý správne rozhľadený foodie snob, čo o tomto čase ešte poriadne nedožul špargľu, z úst mu však stále trčí medvedí cesnak a napriek tomu sa okolo seba zvedavo pozerá, čo sa ešte sezónne povaľuje na stole, je schopný dať za krehké a šťavnaté smrčky hotový „majland“. Cena za kilo sušených sa pohybuje okolo štyroch tisíc eur. Aj preto sa radia medzi druhé najdrahšie huby na svete, hneď po preslávených hľuzovkách.

Všetci gurmeti sveta, dokonca aj tí, čo ľahkou turistikou z duše pohŕdajú, sa každoročne medzi marcom a májom obúvajú do nevzhľadnej gumenej obuvi a s očami na stopkách – čiže vyzerajú, akoby ich práve niekto na smrť vyľakal – pietnym krokom vyrážajú na prechádzku po lužných lesoch. A keby len tam! Zopár podobne vyľakaných a dobre informovaných jedincov môžeme nájsť aj v mestských parkoch. Kto už zažil, že sa mu podobný exot prehraboval v mulčovacej zmesi pod kríčkami na jeho pozemku, nech vie, že nešlo o fatamorgánu, ale ho počastoval návštevou smrčkár. A to ešte obišiel dobre, pretože smrčkom sa vraj najviac darí na pôdach, ktoré prešli minulý rok požiarom. Ak sa vám teda okolo úhľadnej a záhradným architektom navrhnutej záhrady na jeseň potuluje feši s kanistrom benzínu, nemusí ísť práve o vymáhača dlhov, ale o gurmána.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite