Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kyslá klasika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na prvý pohľad nič zvláštneho, obyčajná posekaná tráva. Tvarovo niečo medzi špenátom, mangoldom a púpavou. No keď si ho dáme do úst, ihneď pocítime, ako nám zrazu začne od kyslosti tvrdnúť sánka. Tak ostro chutí šťaveľ, štiav či kyslička.

Kyslá klasika BON APPÉTIT/PROFIMEDIA Šťaveľ sa prepracoval do absolútne ikonického jedla nouvelle cuisine, do lososa na šťaveľovej omáčke.

mnohí možno ani nebudú tušiť, o čom je reč, pretože sa jednoducho so štiavom nemali ako stretnúť. Pritom ide o jednu z najstarších byliniek, aké ľudstvo pozná a varí s jej pomocou. Kedysi totiž na okyslenie jedla boli len dve možnosti – siahnuť po octe alebo po šťaveli. Citróny sa k nám prikotúľali až okolo jedenásteho, dvanásteho storočia, takže si ľudia museli vypomáhať tým, čo našli okolo seba. Možno si zo začiatku ľudia šťaveľom len spríjemňovali a osviežovali sparné letné dni, načiahli sa do trávy, nazbierali zo tri listy a šup ho do úst, nech ich trochu tá čarovná chuť preberie. Neskôr však zistili, že keď šťaveľ či štiav podusia na oleji a zalejú mliekom či smotanou, jeho chuť sa zjemní. Takto šťaveľom zázračne ochutená omáčka ide prenáramne k rybe či jahňacine. Zo šťaveľu sa postupne stala plnokrvná základná potravina, ktorá nesmela chýbať v žiadnej dobre zabehnutej kuchyni. A počas pôstu to bola dokonca jedna z najčastejšie používaných surovín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite