Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bretónsky diabol

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Máme tu druhé pôstne pokušenie a tentoraz to naozaj nebude ľahké. Na prvé počutie to niektorým bude znieť čudne, no kto ho ochutnal, vie, že odolať mu, to chce skutočne pevné odhodlanie. Čo takto dať si slaný karamel?

Bretónsky diabol NATASHA BREEN/ALAMY/PROFIMEDIA Soľ sladkej chuti pomáha a nejakým zázrakom ju dopĺňa. V babičkiných koláčoch aj v karamele.

mnohí si povedia, nevídali a mávnu rukou – už sme mali jemne slanú čokoládu s kryštálikmi morskej soli a nedá sa povedať, že by sme okamžite padali do kolien. Aké pokušenie by teda mohol byť posolený pripálený cukor? Napokon, soľ sa v malom množstve vždy pridávala do koláčov. Povestná štipka soli v ručne písaných receptoch našich mám a babičiek na všelijaké koláče nikdy nesmela chýbať. Málokto však vie, prečo. Mala, paradoxne, za úlohu zvýrazniť sladkú chuť. Akokoľvek to znie čudne. Iste sa pamätáme na rôzne cvičenia, ktorými nás oblažovali na základných školách, kde sme k veciam priraďovali opozitá: svetlo – tma, deň – noc, cukor – soľ. No a pri tom poslednom to nie je tak celkom pravda. Najmä nie v kuchyni. Opakom sladkého totiž nie je slaná chuť, ale chuť kyslá. Soľ práveže sladkej chuti pomáha a nejakým zázrakom ju dopĺňa. Dokonca tak, že ich kombinácia je pre ľudí taká príťažlivá, že v nich buduje doslova závislosť. Vraj za neuveriteľným nárastom obezity v posledných dvoch dekádach môže práve toto kamarátstvo soli a cukru a neustále sa zvyšujúci podiel jeho zastúpenia v cukrovinkách a slaných pochutinách k televízoru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite